x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Uspješno održan 1. Summit kreativnih i kulturnih industrija

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti uspješno je održan dvodnevni (21.-22. svibnja), 1. Summit kreativnih i kulturnih industrija. U organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) i Hrvatske udruge poslodavaca, glavna tema Summita bila je „Kako razviti gospodarski sektor kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj“.

Oba dana ponudila su zanimljive prezentacije i panel diskusije u kojima je stavljen naglasak na razvojni potencijal ukupnog, nacionalnog gospodarstva skriven u granama kreativnih i kulturnih industrija poput  glazbe, filma, književnosti, arhitekture, novinarstva, oglašavanja i sl. HDS ZAMP se pridružio Summitu kao glazbeni partner i pokrovitelj „Kreativnog partyja“ održanog drugog dana na kojem su izvrsnu glazbenu poslasticu priredili Željka At Ease Trio (Željka Veverec, Toni Starešinić, Janko Novoselić) uz posebnog gosta, saksofonista Igora Geržinu.

Na Summitu su, između ostalog, predstavljeni i prvi rezultati mapiranja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj koje čine ukupno 2,3 % udjela u domaćem BDP-u, odnosno 6,3 milijardi kuna po podacima iz 2012. To ih pozicinira kao znatno uspješniji sektor od drvne, kemijske, tekstilne i farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Broj zaposlenih u KKI iznosio je 42.212 osoba po podacima s kraja 2014. što je 3% ukupnog broja zaposlenih u RH.

Prvi dan Summita: rock bend ili filmski redatelj su mali poduzetnici

Prvog dana Summita na panelu „Otključavanje potencijala malog i srednjeg poduzetništva – otvaranje puta razvoju kreativnih i kulturnih industrija“ uz Davora Majetića (HUP), Suzanu Košćak (CD Superstore) i Andriju Petrovića (TPVZ), sudjelovao i Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Naglasivši sustav kolektivne zaštite kao jedan od stupova kreativne industrije, napomenuo je kako su glazbeni autori prvi u proizvodnom lancu te kako njihova djela zapravo zapošljavaju brojne izvođače, producente, tehničare, ali posredno i turističke djelatnike, prijevoznike, ugostitelje i druge čime su ujedno i mali poduzetnici.

Zanimanje „kreativac“

Namjera nam je skrenuti pozornost političara i šire javnosti na specifičnost poziva i zanimanja kreativac, bio on glazbeni, filmski ili bilo koji drugi. Njihova egzistencija uvelike ovisi o sustavu intelektualnog vlasništva i autorskih prava.  Kršenjem i nepoštivanjem tih civilizacijskih stupova posredno se nepovoljno utječe i na gospodarski rast i razvoj. To je jedan od razloga zbog kojeg smo se pridružili Summitu“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a pod čijim se moderiranjem prvog dana održao panel „Sustav zaštite intelektualnog vlasništva – jamstvo učinkovitijem ulaganju i povećavanju dodane vrijednosti“  Panelu je prethodilo izlaganje Nenada Marčeca pod nazivom „Izazovi digitalnog doba“ u kojem je predstavio prve rezultate dolaska digitalnih glazbenih servisa poput Deezera, Google Playa i YouTubea na hrvatsko tržište i potrebu za odgajanjem publike na legalno korištenje glazbe. Iznos od 10 kuna bruto mjesečno, koliko će prosječno ostvariti domaći autori od Deezera, pokazatelj je funkcioniranja sustava i nada da će se u budućnosti taj iznos značajno povećavati.

Svoju premijeru u javnosti doživio je i projekt Hrvatske glazbene knjižnice koju su predstavili članovi Hrvatske glazbene unije, Neven FrangešOlja Dešić i Luka Tralić Shot. Riječ je o servisu kojeg su zajednički razvili HGU i HDS, a njime se autorima omogućuje plasiranje vlastite glazbe na javne servise i medije koji imaju potrebu za kvalitetnom pozadinskom glazbom, špicama, podlogama i sl. Članovi dviju udruga uskoro će imati priliku isprobati sustav od kojeg bi korist mogli ostvariti svi: mediji će imati library glazbu hrvatskog podrijetla, a glazbenici će proširiti svoj krug publike i dobiti mogućnost šireg plasmana svojih djela.

Drugi dan Summita: Dodjela nagrada za inovativnost i kreativnost

Uz predavanja i zanimljive panel diskusije, drugog dana dodijeljene su i nagrade kreativnost i inovativnost. Samu dodjelu ozvučili su nastupi talentiranih mladih autor(ic)a i glazbenika: Doris Karamatić na harfi, kantautorice Irena Žilić, akustičnog dua Auguste te virtuoznog Filipa Novosela koji je prisutne oduševio nesvakidašnjom kombinacijom tambure i jazza. Summit je završen Kreativnim partyem u lobbyu MSUa pod pokroviteljstvom HDS ZAMPa. Željka At Ease trio (u sastavu Željka Veverec, Toni Starešinić i Janko Novoselić) uz posebnog gosta, saksofonista Igora Geržinu, oduševili su uzvanike domaćim i stranim hitovima u plesnim obradama.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.