x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

Koncertom #zaglazbu obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Obilježavanju Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u nedjelju, 26.4., koncertom na zagrebačkom Cvjetnom trgu pridružila se i Hrvatska. U organizaciji HDS ZAMP-a, nastupili su Matej Meštrović i Sudar Percussion, Elemental i Neno Belan & Fiumens, a svi zajedno „ustali su i zauzeli se“ za glazbu, što je bio i službeni naziv kampanje uoči Dana intelektualnog vlasništva.

Matej Meštrović i Sudar Percussion uživo su predstavili svoj projekt „Eat Suite“ koji je nedavno osvojio čak šest nominacija za prestižnu američku nagradu Independent Music Awards. Njihova kombinacija klasičnih instrumenata i razigrane ritam sekcije rasplesala je brojne Zagrepčane i njihove goste.

Aktualnim hitom „Goli i bosi“ Elemental je oduševio mladu publiku, a fanovi koji ih prate od samih početaka došli su na svoje s pjesmama „Romantika“, „Priroda i društvo“, „Bolji si“. Autorica i pjevačica benda, Mirela Priselac Remi, predstavila je ujedno i kampanju „Fair Internet“ pozvavši okupljene da potpišu peticiju za pošteniju raspodjelu izvođačkih prava na Internetu.

Neno Belan i njegovi Fiumensi, čiji je hit sa Zagrebačkog festivala „Jer je pjesma dio nas“ bio leit-motiv ove akcije, na Cvjetni su trg donijeli dašak Mediterana i tako na najbolji način zatvorili koncert. U svojih sat i pol nastupa odsvirali su najveće uspješnice iz trideset godina duge Belanove karijere poput „Stojim na kantunu“, „Dotakni me usnama“, „Vino noći“, „Divojka sa juga“ i mnoge druge.

Pokrovitelji koncerta #zaglazbu bili su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Ravnateljica DZIV-a Ljiljana Kuterovac, uz Antuna Tomislava Šabana, glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja, obratila se nazočnima naglasivši vrijednosti intelektualnog vlasništva i objasnivši zašto WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo) već dugo inicira ovakve akcije diljem svijeta.

Koncertu je prisustvovala i veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Nj. E. Michèle Boccoz, koja je upozorila na budućnost glazbenih kreativaca: „Danas u svijetu upravljanje intelektualnim vlasništvom postaje sve složenije i složenije zbog činjenice da nove tehnologije omogućuju gotovo neograničen pristup glazbi. Ovo je naravno pozitivan trend, ali istovremeno svima nama predstavlja veće izazove u brizi o poštivanju prava intelektualnog vlasništva. Nadam se da će nam današnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva omogućiti priliku da o tome i dalje promišljamo”.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježen je ovog vikenda i u Rijeci, koncertom u organizaciji riječke podružnice Hrvatske glazbene unije. Prigodnim performansom „Ustani za glazbu u ritmu Ča-Vala“ na Korzu su Riječane informirali, zabavili i rasplesali Koktelsi, Duško Jeličić Bonaca i Andrej Baša.

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, predsjednik CISAC-a, krovne udruge autorskih društava, Jean Michel Jarre objasnio je projekt Fair Trade Music kojim se traži pravednija raspodjela sredstava kreativcima: "Kultura, kao faktor ljudskog zbližavanja i izraz identititea i različitosti, visoko je na listi prioriteta Ujedinjenih Naroda i UNESCO-a. Sloboda pristupa kulturi važna je jednako kao sloboda govora ili stvaranja. Za nas su, međutim, jednako važna i prava kreativaca. Bez osiguravanja njihovih moralnih i imovinskih prava, kreativci će izgubiti kontrolu nad svojim djelima i teško će nastaviti daljnja stvaranja. Kreativci donose vrijednost mnogim poslovima koji bez njih ne bi ni postojali - zauzvrat, mi kreativci, tražimo pravednu naknadu za naš rad i poštivanje naših prava!".

Galeriju s koncerta #zaglazbu pogledajte i preuzmite ovdje (Fotografije: HDS Promo / Izvan Fokusa)

Galeriju s performansa #zaglazbu u Rijeci pogledajte ovdje (Fotografije: HGU Rijeka)

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.