x

Pročitajte na jednom mjestu sva službena priopćenja i demantije HDS ZAMP-a vezana uz naše aktivnosti, relevantna događanja i medijske napise. 

  • Početna
  • Press
  • HDS ZAMP: Voljeli bismo da su objavljene brojke o godišnjim bruto zaradama autora točne, ali...
  • Print

HDS ZAMP: Voljeli bismo da su objavljene brojke o godišnjim bruto zaradama autora točne, ali...

U današnjem izdanju novina "24 sata" objavljen je članak “„Okus mentola, leden dah“ i milijun kuna u novčaniku“ novinarke Ane Lukiček na kojeg moramo reagirati demantijem budući da se u njemu iznose neistine o skladateljskim tantijemima u Hrvatskoj.

Naime, iznosi koji se navode u članku nisu točni i više njih ni približno ne odgovara istini. Štoviše, neki iznosi daleko je premašuju i nekoliko su puta uvećani u odnosu na stvarnost.

HDS ZAMP ne može iznositi u javnost iznose tantijema svojih članova jer je riječ o njihovim privatnim pravima, odnosno privatnim zaradama. Dakle, kao što banka s obzirom na bankarsku tajnu ne može medijima ili drugim osobama davati podatke o plaćama i primanjima svojih klijenata, tako ni HDS ZAMP nije u mogućnosti javno iznositi primanja autora. Međutim, dužni smo reagirati na objavu netočno iznesenih podataka s kojima se u hrvatskoj javnosti stvara kriva slika o životu i radu skladatelja. Autori svakako mogu, ukoliko to žele, u javnost sami iznijeti podatke o svojoj zaradi, kao što i svaka druga osoba može – ukoliko to želi – javno iznijeti podatke o svojim primanjima. Kroz zadnjih desetak godina, više značajnih autora je to i učinilo.

Podsjećamo da je HDS ZAMP svake godine javno objavljivao top 10 hrvatskih autora po zaradi od autorskih prava, te godišnja izvješća u kojima su, između ostalog, sadržane informacije o ukupno prikupljenim naknadama, broju evidentiranih korištenih djela, kao i broju hrvatskih i inozemnih autora kojima su honorari isplaćeni.

Godišnja izvješća u PDF formatu dostupna su za download ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.