x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

"Pismo prijatelju" pokazalo snagu dječjeg autorstva i kreativnosti

Projekt „Pismo prijatelju“ kojeg je pokrenuo British Council, a kao suorganizator se uključio i HDS ZAMP, opravdao je očekivanja. U prepunoj velikoj dvorani KD Lisinski učenici desetak zagrebačkih osnovnih i glazbenih škola dokazali su kako autorstvo i kreativnost ne poznaju dobne granice, te ukoliko ih se pravilno njeguje mogu pružiti istinsku vrijednost i zadovoljstvo.

Predvođeni engleskim kompozitorom i vrsnim pedagogom, Billom Conorom, koji je svaku skladbu najavio u svojem stilu, učenici su, uz malu pomoć profesionalnih glazbenika, ukupno izveli 16 originalnih kompozicija. Skladbe su stvorili učenici sami, a put od početne ideje pa do završne orkestracije koordinirao je tijekom devet mjeseci rada Bill i nastavnici škola uključenih u projekt.

Izvedene pjesme na specifičan dječji pristup, ali s dozom zrelosti, obrađuju različite teme u obliku pisma zamišljenim prijateljima: od tehnologije Stevea Jobsa, prijateljstva i ljubavi,  pa do utjecaja mode i medija na žensku psihu. Kompozicije su osim višeglasnog zborskog pjevanja, kakvo obično i očekujemo kod dječjih pjesama, sadržavale i vrlo zanimljive dodatke u obliku jazz, klasičnih i avangardnih elemenata.

Bilo je zadovoljstvo biti sa svima vama... hvala vam što ste me pustili u svoje škole i živote. Razina razumijevanja, govorenja i pisanja engleskog jezika u svim školama i ansamblima s kojima sam radio je nevjerojatna... većina zemalja iz engleskog govornog područja nema djecu koja mogu pisati, govoriti i razgovarati, razmišljati, raspravljati... na drugom, trećem i čak četvrtom jeziku... trebate biti jako ponosni na svoju djecu, učenike, glazbenike, nastavnike... Ja sam ponosan... Bilo je to prekrasno iskustvo za mene!“, izjavio je Bill tom prilikom. 

Iako je ulaz na koncert bio besplatan, organizatori su inicirali malu humanitarnu akciju pa je svatko prema svojim mogućnostima mogao ostaviti dobrovoljan prilog za brošuru "Pismo prijatelju". Tako je ukupno prikupljeno 7407,05 kn koje su uplaćene Crvenom križu za pomoć stradalima u poplavama. 

Glazbeno-edukativni projekt "Pismo prijatelju" pokazao je snagu dječjeg stvaralaštva te još jednom potvrdio ideju vodilju trenutne kampanje u organizaciji HDS ZAMP-a, DHK-a i DHFR-a, da autori, bez obzira na dob, spol ili jezične razlike, svijet čine ljepšim te nas svojim djelima ujedinjuju i povezuju. 

Foto: Anastazija Vržina

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.