x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Šibenski "Intro" privukao velik broj mladih autora

Sedma po redu radionica ciklusa Intro održala se u Šibeniku, u klubu Azimut, smještenom podno šibenske katedrale. Upečatljiv prostor koji je nekad služio kao bunar, ugostio je decentan broj mladih autora i glazbenika iz grupa 022 sibinicum munimentum (ŠI), Devils & Dust (ZD), Scarlet Notes (ZD), The Crook (ZD), Shewa (Sinj), Merkur (Kaštela) koje su tu večer nastupale u sklopu festivala HGF. Poseban gost ovog izdanja radionice bio je šibenski autor Darko Kalogjera.  

I ovaj put se pokazalo kako je ostvarivanje autorskih prava iznimno zanimljiva tema, a mnogima i nepoznato područje, pa nije dugo trebalo da se počnu postavljati i prva pitanja. Mlade autore najviše je zanimalo po kojem ključu se obračunavaju naknade od ugostiteljskih objekata,  koje tv i radijske postaje donose najviše novaca te kako retroaktivno ostvariti prava. 

Darko Kalogjera upozorio je na praksu redovnog prijavljivanja sklabi te savjetovao mladim autorima da svakako prijavljuju djela kako bi ih služba ZAMP mogla evidentirati te u konačnici izvršiti isplatu. Naveo je i primjer svojeg djela koje na nacionalnom nivou nije prošlo kao zapaženi hit, ali na lokalnom je prepoznato te se i danas emitira i donosi određeni prihod. „Nemojte podcjenjivati svoje pjesme, nikad ne znate u kojem trenutku neka stvar može isplivati, stoga je u vašem cilju da prijavite ono što stvarate“. 

„Mislim da je ova radionica svakako hvalevrijedan potez jer se mladi glazbenici konačno nekome mogu obratiti za savjete te osjetiti kako se i o njima vodi računa. Pozdravljam ovu inicijativu i nadam se da će postati tradicija“, dodao je Darko.

 Sljedeća u nizu radionica održate će se u Sisku 11.04. u klubu SKWATH, a nakon toga slijede Osijek, Split i Zabok.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.