x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

In Memoriam: STJEPAN MIHALJINEC

U Zagrebu je 13. veljače 2014. preminuo Stjepan Mihaljinec – skladatelj, pijanist, producent, aranžer i dirigent zabavne glazbe  (rođen u Zagrebu, 1. prosinca 1935.). Omiljeni Miha, koji je bio i predsjednik Društva hrvatskih skladatelja od 1983. do 1984.,  napustio nas je nenadano, ostavivši iza sebe velik i dojmljiv opus kojeg će voljeti i generacije koje tek dolaze. Od neprolaznih zabavnih skladbi, kojih je skladao preko 300 (Zadnji fijaker, Noćas ćemo zemlji ko materi reći, Proplakat će zora…) preko skladbi za djecu te orkestralne i scenske glazbe, njegova je bogata karijera obilježena neumornim zalaganjem za poboljšanje domaće glazbene kulture. 

Od 1957. bio je urednik u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu a od 1981. do 1990. bio je glavni urednik Muzičkog programa. Kroničari posebno napominju da je bio otvoren prema novoj glazbi i posebno podržavao mlade glazbenike, dajući priliku mnogim "električarima" - poput Crvenih koralja, Sjena i Atoma - da se okušaju i naprave prve korake u studijima i programima Radio Zagreba. 

Od 1958. vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu; isticao se kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima (Arsen Dedić, Krunoslav Cigoj, Domenico Modugno, Josephina Baker, Johnny Logan). Posebno valja istaknuti njegovu 40-godišnja suradnju s Ivom Robićem,  plodno prijateljstvo s pjesnikom estrade Dragom Britvićem čiji su stihovi sjajno pratili Mihine note, duete s maestrom violine Josipom Klimom Pepijem… 

Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor; bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980), a obavljao je i različite funkcije na festivalima Zagreb, Slavonija i Split. 

Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske. Dirigirao je na nebrojenim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj. 

Pored Porina za životno djelo, kojeg je primio 2012. godine, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu - od Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski iz 1982. preko Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 1995. do Nagrade grada Zagreba 2005. i Nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Korbler 2006. godine i mnogih drugih. 

Njegov nastup na 19. Porinu, uz Mišu Kovača za kojega je napisao pjesme „veće od života“, dojmljivo je pokazao zašto su ga zvali „sivom eminencijom“ i „čovjekom iz sjene“. Pamtit ćemo ga kao  diskretnog,   decentnog, velikog  gospodina i glazbenika. Stjepan Mihaljinec bit će sahranjen u utorak, 18. veljače u 13:20 sati, na groblju Mirogoj u Zagrebu. 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.