x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pogledajte panele s Međunarodne autorske kreativne konferencije

Međunarodna autorska kreativna konferencija koja se održala u Zagrebu od 9. do 11. prosinca okupila je niz etabliranih imena s područja glazbe, filma, književnosti i kreativne industrije općenito. Donosimo pregled svih 5 održanih panela koje možete pogledati u cijelosti. 

Patrick Ager, glavni tajnik Europskog saveza skladatelja održao je predavanje na temu "Autorska prava u EU – snaga 21. stoljeća".  Ager je diplomirao političke znanosti na Bečkom sveučilištu. Magistrirao na King College London komparativni pregled autorskog prava u Velikoj Britaniji, SAD-u i EU. Radio u OSCE-u (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju), Ministarstvu vanjskih poslova republike Austrije, a od 2010. glavni je tajnik Europskog saveza skladatelja. 

 

Predavanje na temu "Rezultati i pouke HADOPI-ja" održala je Marie-Françoise Marais, direktorica francuskog HADOPI-ja. HADOPI (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet) ili Visoka uprava za difuziju radova i zaštitu prava na internetu je francusko neovisno javno tijelo čije je osnivanje rezultat dugotrajnog procesa promišljanja o stvaranju u digitalnom svijetu. 

 

Na tzv. „kreativne industrije“ Europskoj uniji otpada 4,5% ukupnog BDP-a. Neupitno je kako se radi o gospodarskoj grani koja generira nova radna mjesta i potiče razvoj, uspješno se prilagođavajući izazovima digitalnog doba. Što se na nacionalnom nivou čini po ovom pitanju i kako je kreativni pojedinac vrednovan „na ovim prostorima“? O ovoj i srodnim temama na panelu "Kreativni pojedinac – nacionalna vrijednost?"  diskutirali su redatelj Vinko Brešan, književnik Miro Gavran te skladatelji i glazbenici Neven Frangeš i Damir Urban. Moderatorica rasprave bila je Nina Obuljen s Instituta za razvoj međunarodnih odnosa. 

 

Priopćavanje sadržaja mehaničkom reprodukcijom posljednjih je godina doživjelo velik razvoj. S padom korištenja CD-a, koji je ne tako davno imao primat na tržištu, ponuda autorskog sadržaja  se, pod utjecajem želja i navika korisnika, prebacuje na Internet.  Ipak, uslijed ove brze tranzicije pojavili su se izazovi za autore i cijeli kreativni sektor: stalno prisutno piratstvo te raspodjela autorskih naknada od online „kolača“. O ovoj vrlo aktualnoj tematici u panelu "Digitalni servisi – kolač ili mrvice za sve?" razgovarali su Nikola Francetić, operativni direktor Sektora za razvoj i upravljanje sadržajem T-HT-a, Hrvoje Krstulović, predsjednik Uprave Blitz Film i Video Distribucije, Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura, Paolo Sfeci, dopredsjednik HUZIP-a te savjetnik HGU i skladatelj i dopredsjednik HDS-a Ante Pecotić. Raspravu je moderirao glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. 

 

Glazba je odličan način promocije vrijednosti  i tradicije određene zemlje, no iako se ostvarivanje autorskih prava u regiji posljednjih godina unaprijedilo i dalje postoje problemi poput piratstva, turbulentnih tržišnih kretanja,  percepcije javnosti itd. O ovim i drugim aktualnim pitanjima na panelu "Međunarodna glazbena suradnja i zaštita autorskih prava u regiji" govorili su gosti panela: poznati slovenski kantautor Zoran Predin, jedna od najprominentnijih figura hrvatske zabavne glazbe, skladatelj, tekstopisac i producent Tonči Huljić, jedan od najproduktivnijih autora iz Srbije Dragan Brajović te skladatelj i tekstopisac Dino Šaran, ujedno i frontman banda "Letu štuke" . Raspravu je moderirao direktor SOKOJ-a, Aleksandar Kovačević.

 

Prvi dan MAKK-a: O izazovima autorskog rada u digitalnom okružju

Nastupima Massima i Silente otvorena konferencija MAKK

Panel: Međunarodna glazbena suradnja i zaštita autorskih prava u regiji

Panel: Digitalni servisi - kolač ili mrvice za sve?

Panel: Kreativni pojedinac - nacionalna vrijednost?

Patrick Ager: "Autorska prava u EU – snaga 21. stoljeća"

Poznata imena regionalnog kreativnog sektora na MAKK-u

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.