x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Autorsko pravo za digitalno doba

Zastupnici Europskog parlamenta pozdravili su u utorak, 26. studenog, dogovor s državama članicama kako bi se pružateljima online usluga omogućilo jednostavnije pribavljanje licenci za streaming glazbe na cijelom EU teritoriju. Prijedlog zakona potiče stvaranje glazbenih servisa diljem EU te osigurava nositeljima prava bolju zaštitu i efikasniju isplatu tantijema.

˝Današnje glasovanje pokazuje da, suprotno nekim pretpostavkama, sve političke grupacije priznaju kako se autorsko pravo može uklopiti u potrebe i izazove digitalnog doba˝, izjavila je Marielle Gallo iz Europske pučke stranke.

Prijedlog zakona također omogućuje pružateljima online usluga da pribave licence za inozemne glazbene servise, i to od malog broja autorskih društava koja posluju izvan EU granica, umjesto da pribavljaju licence od svakog društva zasebno. Za korisnike, ovo znači bolje i brže online glazbene servise.

Kako bi se povećala transparentnost i učinkovitost, prijedlog također uspostavlja određena pravila za funkcioniranje društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava. Parlament će o ovim pravilima glasati početkom 2014. 

Izvor: EU parlament

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.