x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Bogata glazbena jesen potpomognuta sponzorstvima Hrvatskog društva skladatelja

Temeljem natječaja "BTL" i "Tradicional" koje Hrvatsko društvo skladatelja održava na godišnjoj razini, sponzoriraju se nezavisni glazbeni projekti u rasponu od tradicionalne, popularne i alternativne glazbe. Također, tu je i niz drugih sponzorstava u obliku nagrada koje se dodjeljuju skladateljima te mladim glazbenicima.

U listopadu nas tako očekuje niz zanimljivih događanja koje HDS sponzorira. U Splitu će se 6. listopada održati tradicionalne Runjićeve večeri, a 5. i 6. listopada u Dugom selu 20. susret hrvatskih tamburaških orkestara. Od 3. do 7. listopada u Buševcu se održava 11. međunarodni festival tradicijskih glazbala, a u Novigradu 46. susret hrvatskih pjevačkih zborova, koji će se održavati 12. i 13. listopada. Za one koji više vole rock glazbu tu je Velika rock eksplozija koja će se održavati od 15. do 19.10. u zagrebačkom klubu Kset, kao i Demofest Čakovec 2013., festival demo bendova koji će se održavati svaki petak, od 26.10. do 23.11. Svakako valja navesti i jesen Jazz.hr-a u Lisinskom gdje posjetitelje očekuju četiri vrhunska koncerta u periodu od 21. do 24. listopada. 

U proteklih mjesec dana sponzorirano je i mnoštvo drugih događanja od kojih navodimo neke: Festival kajkavskih popevki u Krapini, Vinkovačke jeseni, projekt multimedijalnog izdanja "Tisno – glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Šibenskoj biskupiji", pokroviteljstvo nagrade za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora u sklopu 38. samoborskih glazbenih jeseni te sponzorstvo koncerta ženske klape Amfora u Kneževom dvoru u Dubrovniku. Također u sklopu natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, HDS je dodijelio nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja koju su dobili Leon Košavić za skladbu Borisa Papandopula Grana od bora pala kraj mora, zatim Petar Klasan za skladbu Davorina Kempfa Mariposa de luz, te Igor Mrnjavčić za Sonatu Stjepana Šuleka.

"Festival kajkavskih popevki" održao se 13. i 14, rujna, u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Bogat program sadržavao je mnoštvo sadržaja, od tradicionalnih - znanstvenog skupa, izložaba, recitala, pa do nekih novih kao što su prezentacije zagorskih proizvoda i običaja, dobro poznatih zagorskih manifestacija Babičini kolači, Štrukljijada, Branje grojzda, Zahvala jeseni...). Vrhunac Tjedna bile su naravno dvije festivalske večeri, u petak, 13. rujna POPEVKE ZANAVEK s dobrim, starim kajkavskim skladbama u novom ruhu te 48. FESTIVAL KAJKAVSKIH POPEVKI u subotu, 14. rujna koji donosi nove popevke.

U isto vrijeme na drugom kraju Hrvatske održavale su se 48. Vinkovačke jeseni, koje su   unatoč smanjenim financijskim sredstvima bile raskošne kako tradicijskim bogatstvom, tako i ostalim sadržajima na veliko zadovoljstvo Vinkovčana, ali i njihovih gostiju. Ovom 48. izvedbom najbogatije domaće kulturne manifestacije Vinkovci su se još jednom potvrdili kao središte hrvatske tradicijske baštine koju je ovaj put prikazalo više od 8.500 sudionika iz 76 KUD-ova iz Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Njemačke, te Slovenije. „Ovih dana opet smo se vratili u povijest Slavonije i Šokaca na ovim prostorima, ali i u cjelokupno bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Uživajući u najljepšim nošnjama, običajima i prekrasnim ljudima punim duha zajedništva koje je vladalo u Vinkovcima došlo je vrijeme da zatvorimo 48. Vinkovačke jeseni. Ostavimo ovu lijepu uspomenu u srcima kako bi već od sutra počeli pripremati 49. Vinkovačke jesene za koje želimo da budu još ljepše i radosnije. Ova manifestacija osim radosti i vedrine uvijek unosi i vjeru u budućnost da će biti bolje“ rekao je predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik dr. Mladen Karlić prigodom zatvaranja 48. Vinkovačkih jeseni.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.