x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Održana skupština Europskog saveza skladatelja (ECSA) u Zagrebu

Hrvatsko društvo skladatelja bilo je domaćin skupštine Europskog saveza skladatelja (European Composers and Songwriters Alliance) koja je 3. i 4. listopada održana u Zagrebu. Tom prilikom okupilo se 40 delegata, predstavnika 29 društava skladatelja iz 19 europskih država. 

Tijekom prvog dana održane su sjednice triju komiteta (za popularnu glazbu, za ozbiljnu glazbu i za primijenjenu/medijsku glazbu), a drugi dan održana je sjednica upravnog odbora te skupština svih prisutnih članova. HDS je kao domaćin za goste u VIP klubu organizirao i koncert na kojem je nastupio nagrađivani jazz sastav „Jazziana Croatica“ Borne Šercara, a svečanom prijemu povodom održavanja skupštine pridružio se i Predsjednik Republike. 

Švedski skladatelj Alfons Karabuda, predsjednik ECSA-e rekao je tom prilikom: „ECSA je jedinstveni glas europskih skladatelja. Prije nego što je osnovana, među društvima nismo imali međusobni kontakt koji bi svima upotpunio sliku o globalnim zbivanjima i temama važnima za sve nas. Kad biste se susreli s ključnim donositeljima političkih odluka i zakona u EU, zastupali ste jedno društvo, jednu zemlju, čak jedan glazbeni žanr a to nije bilo dovoljno. Također, prije je uvijek bila otvorena mogućnost i da netko drugi govori u ime skladatelja i „zastupa“ naše interese. No sad, kad kao ECSA dođete s mandatom zastupanja svih skladateljskih društava u svim zemljama Europe, u ime skladatelja svih glazbenih pravaca – sada je drukčije, sada nas doista slušaju.” 

„Čast nam je da smo imali priliku biti domaćini ove skupštine“, kazao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDSa i dopredsjednik ECSA-e. „Drago mi je da se dio naših članova, hrvatskih skladatelja, uključio u rad komiteta i skupštine ECSA-e. Vrlo je važno da svi skladatelji budu informirani o svojim pravima i mogućnostima, te da se više nigdje i nikada ne odlučuje o njima, njihovim djelima ili njihovom radu bez aktivnog i direktnog sudjelovanja samih skladatelja. ECSA je garancija da će to tako i biti“, završio je Šaban. 

Skupština je, osim redovnih stvari poput izvješća o poslovanju i plana aktivnosti za idući period, raspravljala i o nizu aktualnih pitanja europske politike koja se tiču skladatelja i njihove profesionalne djelatnosti. Delegatima su tako podnesena izvješća o razvoju Globalne baze repertoara (GRD), o Direktivi EK o kolektivnom ostvarivanju prava, o Preporuci EK o privatnom kopiranju, o pripremama za tužbu protiv prisilnih izdavačkih ugovora pred mjerodavnim tijelima za očuvanje tržišnog natjecanja, te za mnoge druge teme. 

ECSA je utemeljena 2007. godine u Belgiji kao neprofitna udruga s temeljnom zadaćom zastupanja interesa glazbenih stvaratelja pred regulatornim tijelima EU, pri nacionalnim vladama, te prema drugim zainteresiranim skupinama iz kulturnog života i kreativne industrije. Danas je to savez 48 strukovnih društava iz 28 europskih država, koja okupljaju više desetaka tisuća članova.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.