x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

„Zagrebački festival vratit će popularnu glazbu u popularni grad“

Ante Pecotić, renomirani hrvatski autor i skladatelj,  novi je umjetnički direktor Zagrebačkog festivala. U ovom intervjuu objašnjava planove za novo izdanje Zagrebačkog festivala, najavljuje određene promjene te razmatra zašto su mišljenja o popularno-zabavnoj glazbi u Hrvatskoj podijeljena. 

1. Novi ste umjetnički direktor Zagrebačkog festivala, a okupili ste i novi tim suradnika. Kako ćete voditi najstariji festival zabavno-popularne glazbe u Hrvatskoj? 

Surađujem s ljudima koji imaju sjajne reference: skladatelji Miro Buljan i Boris Đurđević, skladatelj i kantautor Neno Belan i skladatelj i zamjenik glavnog tajnika HDS-a Darko Bakić kao članovi stručnog tima te direktorica Cantusa Mirjana Matić, kao izvršna direktorica festivala. U projekt je uključeno još nekoliko stručnih ljudi s kojima tijesno surađujemo. Festival ćemo voditi respektirajući baštinu koju nasljeđujemo ali i uvažavajući nove trendove i diktat vremena u kojem živimo. 

2. Što želite promijeniti u vašem mandatu, kakva je vaša vizija Zagrebačkog festivala? 

Nemam revolucionarne ideje niti sredstva da ih ostvarim ali imam veliku želju vratiti popularnu glazbu u popularni grad. Volio bih dokinuti stereotip kako  uvijek moramo putovati negdje da bi doživjeli nešto lijepo i vrijedno spomena.  Zagreb je glavni grad glazbene industrije u Hrvatskoj i na njegovom mjestu već bih se ozbiljno naljutio na sve one koji to ignoriraju. 

3. U kratkom razmaku održat će se dva izdanja Zagrebačkog festivala: u listopadu se slavi 60. obljetnica festivala a već u siječnju iduće godine 61. izdanje festivala. Kako će izgledati jubilarno 60. izdanje, tko su autori i izvođači koji će na njemu nastupiti i po kojim su kriterijima odabrani? 

Jubilarni 60. Zagrebački festival je zamišljen kao retrospektiva najvećih hitova u povijesti festivala. Golemi posao selekcije velikog broja pjesama odradio je Neno Belan uz svesrdnu pomoć Hrvoja Hegedušića. Izvođači koji će nastupiti su dijelom originalni interpretatori pjesama a djelom njihovi mlađi kolege: Arsen Dedić, Zorica Kondža, Đani Stipaničev, Boris Novković, Petar Grašo, Neno Belan i mnogi drugi. Ovo izdanje festivala održat će se u studiju HRT-a kako bi festival imao kvalitetno  uprizorenje produkcije u smislu televizijske emisije. 

4. Što publika može očekivati od „novog“ izdanja Zagrebačkog festivala, onog 61. u siječnju 2014. i onih izdanja koja slijede? 

Za buduća izdanja festivala, uključujući i ovo 61. u siječnju sljedeće godine, stvaramo ozbiljnu medijsku platformu za prezentaciju novih singlova pop-rock produkcije. Želja nam je okupiti što veći broj  priznatih autora i izvođača, što nam za sada i polazi za rukom. Nakon što stručni tim odabere pjesme, slijedi njihovo pojačano radijsko emitiranje a zatim u siječnju, scenski spektakl za kojeg vjerujemo da će i uživo potvrditi kvalitetu odabranih pjesama. Čitav projekt radimo u koprodukciji s HTV-om. Idemo u jaku medijsku kampanju, s već dogovorenim medijskim pokroviteljima: uz spomenutu suradnju s HRT-om, preko najutjecajnijih dnevnih novina i  najslušanijih radio postaja do web portala i billboard kampanje. 

5. Mnogi hrvatskoj zabavnoj glazbi prigovaraju manjak kvalitete i originalnosti – mislite li da je to točno te da se moglo osjetiti i u prošlim izdanjima Zagrebačkog festivala? 

Moje se mišljenje očito ne podudara s mišljenjem „mnogih“. Možda u proteklim izdanjima festivala kvaliteta pjesama nije bila na željenoj razini ali to govori samo o lošem odazivu jačih autora i izvođača, što nimalo ne umanjuje trud mog kolege prethodnika Hrvoja Hegedušića. To je ionako taj ključni dio kojeg sada nastojimo promijeniti nabolje.

Što se tiče popularne glazbe u Hrvatskoj, „dosadna“ je koliko i činjenica da smo bili i ostali vodeći u široj regiji na razini ideje, originalnosti, raznolikosti i na razini kvalitete i produkcije zvuka. To što smo izgubili medijsku bitku protiv korporativnog ustroja novog doba, to što nas piratiziraju i kradu putem interneta, to što pojedini mediji ne ispunjavaju niti minimalne, zakonom propisane odredbe o količini emitiranja hrvatske glazbe – sve je to, u naravi, druga strana medalje koja laiku ostavlja dojam da nismo dovoljno glasni i dobri kao nekad ranije. I to  je jedan od razloga zašto je važno da Zagrebački festival ponovno postane mjesto na kojem će se svaki skladatelj željeti natjecati s najboljom pjesmom. 

6. Zagrebački festival poznat je i po tome što daje priliku mladim izvođačima. Kako ćete motivirati mlade autore da ga  shvate kao ozbiljnu priliku za prezentaciju svojeg talenta i rada? 

To su slatke brige. Mladi su jednostavni i motivirani zato jer su mladi. Veći je problem s nama starima, jer imamo komplicirane predodžbe o sudbini svijeta koja, vjerujemo, ovisi samo o nama.

 

Uvjete natječaja za 61. Zagrebački festival pročitajte na http://www.zamp.hr/clanak/pregled/647/natjecaj-61-zagrebacki-festival

Intervju: PR HDS ZAMP

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.