x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Vodič “od sobe do stagea”: 10 godina ZAMP-ove radionice INTRO

Ciklus edukativnih radionica INTRO stručne službe ZAMP ove godine slavi svoj mali, ali značajni 10. rođendan!

Riječ je o radionici namijenjenoj glazbenicima i autorima svih generacija koja, praktičnim primjerima “od sobe do stagea”, predstavlja glazbenu industriju i sustav autorskih prava. Radionica prati zamišljeni bend, od prvih autorskih početaka i prijava pjesama, preko prvih probi u garaži, nastupa na demo festivalima pa sve do potpisivanja diskografskih i nakladničkih ugovora, digitalnog uploada pjesama i plasmana pjesama u filmove, serije i reklame. Na svim etapama, mladi se glazbenici susreću s nizom pitanja i nejasnoća koje INTRO nastoji pojasniti, tumačeći pritom pojmove poput “malih prava”, “sinkronizacijskog prava”, “glazbenog publishinga” i slično.

Prva INTRO radionica održana je u ožujku 2014. u Rijeci, u suradnji s HGF demo festivalom. Uz predstavnike HDS ZAMP-a, mladim je glazbenicima svoje iskustvo i savjete iz glazbene industrije približio autor i producent Olja Dešić. Praksa gostovanja renomiranih hrvatskih autora i glazbenika nastavljena je do danas - na posljednjem INTRO-u, održanom nedavno u sklopu Urbofon Live Zadar, gostovali su Reper Iz Sobe i Anna Moor. U međuvremenu, tijekom posljednjih deset godina, radionica je posjetila sve veće hrvatske gradove i mjesta, a među mentorima INTRO-a bili su, između ostalih, Petar Beluhan, Mirela Priselac Remi, Mario Vestić, Branimir Jovanovac, Saša Antić, Nikša Bratoš, Gordan Coco Muratović, Damir Kedžo, Josip Pintarić, Siniša Bizović, Tomislav Goluban, Goran Topolovac, Damir Martinović Mrle, Zdravko Smenderovac, Ladislav Varga, Darko Kalogjera, Dalibor Prochazka, Željko Lončarić Žec, Željko Nikolin, Luka Zima, Dado Pastuović Newera, Nenad Borgudan, Branimir Čubrilo, Danijel Lasan Zorobabel, Davor Valčić, JR August, Sale Veruda, Marijan Jelenić, Boris Hrepić Hrepa, Ante Prgin Surka, Korado Vidulin, Ivan Dečak, Petar Rogan, Tomislav Mihac Kovačic, Vedran Križan, Stanislav Grdaković i niz drugih.

INTRO u borbi protiv fake newsa

Gosti mentori savjetovali su svoje (mlađe) kolege kako se postaviti u situacijama raspodjele autorskih udjela unutar benda, na što obratiti pažnju prilikom potpisivanja diskografskih i nakladničkih ugovora te koliko je važno informirati se o vlastitim pravima prilikom ulaska u labirint glazbene industrije.

˝Zabrinjavajuće je da su mladi glazbenici toliko slabo upoznati sa svojim pravima i podložni raznim manipulacijama. Upravo zato smatram kako su radionice Intro nužnost koja treba postati tradicija˝, izjavio je frontman Mayalesa, Petar Beluhan, a sličnog mišljenja je i njegov splitski kolega Saša Antić: “Mislim da je ideja radionica odlična. To je idealan način da se mladim glazbenicima prenesu informacije i ukaže na stvari s kojima će se sigurno još susretati tijekom svoje karijere. Meni osobno je drago da sam mogao sudjelovati i prenijeti svoja iskustva”.

INTRO radionice organizirale su se samostalno, ali i u suradnji s brojnim demo i glazbenim festivalima poput HGF-a, Supervala, RiRocka, ST-arta, kao i MAK konferencije te ostalih partnerskih projekata koje podupiru Hrvatsko društvo skladatelja i služba ZAMP.

Kako su se mijenjali trendovi unutar glazbene industrije, tako se prilagođavao i sadržaj radionica - pitanja vezana za fizičke nosače zvuka i mehanička prava polako su zamijenile aktualne teme samostalnog digitalnog uploada, streaming servisa i optimizacije zarade od korištenja glazbe na Internetu.

U pandemijskoj 2020. godini, INTRO se preselio online - taj “pandemijski suvenir” dostupan je na YouTube kanalu HDS ZAMP-a kao kratki, petnaestominutni uvod u sustav autorskih prava:

Nakon radionica redovito su nam pristupali mladi glazbenici s upitima o učlanjenju. Na licu mjesta ispunili bi obrasce za učlanjenje, a neke od njih iznenadilo bi saznanje da ih već čeka autorski honorar za neke pjesme koje su izvođene ranije, na koncertima ili radijskim postajama”, objašnjava Darija Gospodnetić, voditeljica Odjela članstva HDS ZAMP-a čije su djelatnice redovito prisutne na radionicama i dostupne za individualna savjetovanja.

Saveznik u glazbenoj industriji

Voditelj komunikacija HDS ZAMP-a, Milan Majerović-Stilinović, ponosan je na jedan od najdugovječnijih projekata svog odjela: “Tijekom ovih deset godina, INTRO je poslužio još boljem približavanju službe ZAMP prema članstvu i autorima, pogotovo onih mlađe generacije koji tek započinju s glazbenim radom. Edukacija o autorskim pravima kao jedna od zadaća službe ZAMP pokazala se ne samo nužnim, već i zabavnim sadržajem kojim su brojni mladi kreativci prepoznali Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP kao svoje saveznike u glazbenoj industriji”.

Planova za budućnost održavanja radionice ne nedostaje: “Nakon ožujskog gostovanja u Zadru u sklopu festivala Urbofon live, čeka nas još susreta na festivalima poput Supervala i Pune šume rock’n’rolla. Na jesen ćemo vjerojatno obilježiti 10. rođendan INTRO radionica i jednom malo sadržajnijom radionicom uz, tko zna, možda i neki slavljenički koncert?”, najavljuje Majerović-Stilinović.

Jubilej INTRO radionica poticaj je za daljnji kontinuirani rad na informiranju i edukaciji autora glazbe kojih je u Hrvatskoj preko 10 tisuća, a godišnje ih se ZAMP-u priključi oko 500 novih. Stoga pozivamo sve voditelje festivala i koncertne organizatore koji su zainteresirani ugostiti INTRO unutar svog programa da se jave na press@hds.hr. A za sva pitanja i nedoumice autora, na raspolaganju smo, kao i uvijek, na clanstvo@hds.hr ili telefonski na 01/6387000.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.