x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

6. izdanje ALAI Europske nagrade za autorsko pravo

Student si prava koji trenutno studira ili istražuje prava autora / autorsko pravo? Ako jesi, pozivamo te da svoj rad prijaviš za 6. dodjelu ALAI Europske nagrade za autorsko pravo! Ta se nagrada u iznosu od 2.000 Eura (i 1.000 Eura za drugog pobjednika, ukoliko se dodijeli), dodjeljuje jednom godišnje uz potporu GESAC-a (krovne europske organizacije udruga za kolektivno ostvarivanje prava u čijem članstvu je i HDS ZAMP). Nagrada se dodjeljuje za najbolji esej koji se bavi temom prava autora / autorskih prava, ima europsku dimenziju i uključuje elemente koji se odnose na kolektivno ostvarivanje autorskih prava.

Prihvatljivi kandidati su studenti / istraživači do 35 godina starosti. Sažetak eseja na jednoj stranici treba dostaviti prije 15. studenog 2023. Kandidati koji uđu u uži izbor trebaju svoje eseje dostaviti prije 15. veljača 2024. godine. Pobjednik će biti objavljen u prvom tjednu travnja 2024.

Sva pitanja, obrasci za prijavu, sažetak i esej dostavljaju se na mail adresu: alai.award@gesac.org .

Eseji su radovi studenata i stoga ne moraju uvijek odražavati stavove ALAI-a i GESAC-a. Ocjenjivačko povjerenstvo zadržava pravo ne imenovati pobjednika ako se kvaliteta pristiglih eseja ocijeni nedostatnom.

=> Potpuni kriteriji prihvatljivosti i pojedinosti o nagradama (na engleskom jeziku)

=> Obrazac za prijavu (na engleskom jeziku)

Ocjenjivačkim povjerenstvom za dodjelu nagrade 2024. predsjedava profesor Frank Gotzen, predsjednik ALAI-ja, a uz njega povjerenstvo čine ga dva predstavnika ALAI-ja:

Paul Torremans, profesor prava intelektualnog vlasništva, Sveučilište u Nottinghamu

Raquel Xalabarder, profesorica prava intelektualnog vlasništva, Otvoreno sveučilište Katalonije

i dva predstavnika GESAC-a:

Caroline Bonin, voditeljica pravnih poslova francuskog društva za kolektivno ostvarivanje prava SACEM

Gábor Faludi, vanjski pravni savjetnik za mađarskog društvo za kolektivno ostvarivanje prava Artisjus, izvanredni profesor Pravnog fakulteta ELTE, Odsjek za građansko pravo

O utemeljiteljim nagrade

Međunarodna udruga za autorsko pravo - ALAI je neovisna stručna udruga posvećena proučavanju i raspravi o pravnim pitanjima koja se javljaju u vezi sa zaštitom interesa kreativnih pojedinaca. Autorska prava i prava umjetnika izvođača danas su sastavni dio temeljnih ljudskih prava sadržanih u nekoliko međunarodnih konvencija, deklaracija i povelja.

GESAC je Europsko udruženje društava autora i skladatelja, a u njegovu članstvu su 32 autorska društva iz cijele Europe, među njima i HDS ZAMP. Zajedno predstavlja više od milijun autora i nositelja prava u područjima glazbenih, audiovizualnih, vizualnih umjetnosti te književnih i dramskih djela.

Dosadašnji dobitnici nagrade:

2019. Dr. Hannes Henke za esej „E-knjige u njemačkom i europskom zakonu o autorskim pravima: pozadine-kontrasti-učinci“.

2020. Thomas Verborgh za esej "Multiteritorijalno licenciranje prava na glazbu za online korištenje: rana procjena".

2021. Seun Lari-Williams za esej „Premošćivanje jaza u vrijednosti između kreatora sadržaja i digitalnih medijskih platformi: studija slučaja YouTubea“.

2022. Andrée Glancia Madinda za esej „Iznimke rudarenja teksta i podataka u Direktivi o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu: burna perspektiva za prava autora”.

2023. Javier Fernández-Lasquetty Martínu za esej „Dva modela ostvarivanja prava u digitalnom novinarstvu“.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.