x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Europski autori i umjetnici u Bruxellesu traže potporu za uspostavu pravednosti na streaming tržištu

Autori i skladatelji iz cijele EU večeras, 23. svibnja 2023., dolaze u Bruxelles na događanje "Meet The Authors“ i traže potporu eurozastupnika u izgradnji pravednijeg digitalnog tržišta. Među njima su i hrvatski autori i predstavnici Hrvatskog društva skladatelja Branimir Mihaljević, Antun Tomislav Šaban i Mladen Tarbuk te predstavnice glumačke udruge AVIP, glumice Ksenija Marinković i Ana Marija Vrdoljak. Ovo događanje je u Europskom parlamentu organizirala krovna europska udruga autora i skladatelja GESAC, koja predstavlja više od milijun europskih autora.

Ovom će prilikom autori i skladatelji sa zastupnicima u Europskom parlamentu podijeliti svoja stajališta i iskustva na tržištu glazbenog i VOD (video on demand) streaminga na kojem se umjetnici nalaze u vrlo nepovoljnom položaju. Zato i traže hitno rješenje pitanja nepovoljnog položaja autora i problema vezanog uz prakse prisilnog otkupa prava i nepoštenih pravila koje im nameću platforme sa sjedištima izvan EU-a i tako zaobilaze propise Unije i načela poštene naknade. Autori će iznijeti i svoja očekivanja od kreatora europskih politika vezano uz dva nadolazeća izvješća Europskog Parlamenta. Riječ je o izvješćima vezanima uz „položaj autora na tržištu glazbenog streaminga" i uz "društveni i profesionalni položaj umjetnika". Autori će večeras vrlo jasno i argumentirano tražiti izgradnju održivog glazbenog ekosustava i okončanje prisilnih praksi usmjerenih prema autorima i umjetnicima na VOD tržištu.

U povodu događanja Meet The Authors glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec, koji je također u Bruxellesu, je istaknuo: “Značajno rastu tržišta streaminga i VOD-a, imaju sve više pretplatnika i širu lepezu uslužnih modela. Gotovo svi igrači na tom tržištu zadovolji su rastom svojih prihoda, a jedini koji i dalje s tog tržišta imaju nedovoljne prihode su autori, odnosno oni koji stvaraju proizvode koji se na tom tržištu nude. Takav odnos snaga ne može generirati opstanak tržišta i šteti egzistenciji autora i umjetnika. Zato se i europske institucije, ali i institucije zemalja članica, trebaju pozabaviti ovim ozbiljnim problemima koji ugrožavaju autorski rad i kulturnu raznolikost.

Već duže vremena umjetnička i autorska zajednica EU upozorava na rast ovih tržišta koja i dalje velikoj većini umjetnika, autora i skladatelja donose neprihvatljivo niske prihode (daleko manje nego ostalim igračima na tržištu), unatoč činjenici da su upravo autori vlasnici djela koja se na tom tržištu nude i unatoč sve većem dosegu usluga, broju korisnika i rastu kvalitete ponude. Štoviše, netransparentnost i disfunkcionalnost algoritama i sustava za izradu playlista i preporuka za slušatelje dovode do nevidljivosti repertoara manjih zemalja, štete kulturnoj raznolikosti i dovode do brojnih problema vezanih uz manipulaciju streamom, lažne prakse, lažne izvođače itd. Nedavno smo u objavili i rezultate o stavovima naših autora na tom tržištu.

Potreba za povećanjem ukupnog kolača prihoda u glazbenom streamingu, uvođenje pravednosti u udjelu prihoda za autore, koji su u srcu stvaranja, i osiguranje transparentnosti algoritama i istaknutosti europskih djela na streaming platformama prioriteti su ako se želi osigurati pošten i održiv europski ekosustav strujanja glazbe. Zajednica europskih autora koju predstavlja GESAC ujedinjena je oko tih ciljeva i vjeruje da će njihovi izabrani predstavnici u Europskom parlamentu nastaviti s nepokolebljivom podrškom davanjem konkretnih prijedloga na razini politike EU-a”, istaknula je prije početka događanja generalna direktorica GESAC-a Véronique Desbrosses.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.