x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

6. FDGS: entuzijazam i dječje stvaralaštvo u punom sjaju

Šesti Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva u organizaciji Glazbene udruge Opus održan je uz partnerstvo
HDS ZAMP-a u petak 28. travnja 2023., u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Šesto izdanje FDGS-a okupilo je više od 350 učenika iz 18 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Izlazak na pozornicu FDGS-a jedinstvena je prilika da glazbeno stvaralaštvo učenika, koji inače nemaju mogućnost vježbanja i nastupanja u profesionalnim uvjetima, ovdje zasja u punom sjaju. HDS ZAMP je prepoznao tu vrijednost pruživši festivalu medijsku i financijsku potporu još na samom početku, 2015. godine. Djelatnici stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i ove su godine u sklopu festivala održali edukativne radionice o autorskim pravima na kojima su se mladi kreativci imali priliku upoznati s osnovnim pojmovima autorskog prava, posebice njegova ostvarivanja u glazbi.

Radionice HDS ZAMP-a o autorskim pravima

Učenici su svoje izvedbe prezentirali u tri kategorije: Školska mjuza, Mjuzikl i Mladi autori. U prosudbenom povjerenstvu, kao predstavnici HDS ZAMP-a, sudjelovali su Miroslav Odak, glazbeni autor i gitarist benda Lili Gee koji u svojem glazbenom opusu potpisuje i dva autorska CD-a za djecu te Olja Dešić, autor, glazbenik, voditelj Yamaha Music School u Hrvatskoj i redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Pobjednici kategorije "Školska mjuza": Osnovna škola Središće iz Zagreba

Pjevački zbor Osnovne škole Središće iz Zagreba pobijedio je u kategoriji “Školska mjuza” s pjesmom “Dance Monkey”. Po proglašenju pobjednika pitali smo Miru Odaka, člana žirija u ovoj kategoriji, koliko je izazovno donositi odluke u žiriju: “Ovo je bilo jedno od ljepših, ali istovremeno i težih iskustava. Težih u smislu donošenja odluke o tome tko je najbolji, jer su djeca u izvedbe unijela puno dobre energije i truda. Bilo je jako teško ujednačiti kriterije po kojima bi se trebalo voditi prilikom ocjenjivanja. Jako dobro znam koliko je teško uskladiti članove benda, zbora, a uvijek na nastupima bude prisutna i trema… U svakom slučaju ta je ocjena vrlo subjektivna i teško je dobiti pravu objektivnost. Bila mi je čast sudjelovati, a posebice uručiti prvu nagradu. Hvala organizatorima i službi ZAMP na pozivu. Uvijek sam otvoren za ovakve manifestacije jer je jako važno da se mladi na ovako prekrasan način bave glazbom”.

Miroslav Odak dodjeljuje nagradu voditeljici pobjedničkog zbora u kategoriji "Školska mjuza"


U Kategoriji mjuzikla
pobijedili su učenici Osnovne škole Jože Šurana Višnjan, PŠ Kaštelir s autorskim mjuziklom pod nazivom “Ljeto za 5”. 

(Autori mjuzikla: Tina Pajdaš i učenici; Redatelj i scenarist: Tina Pajdaš; Koreografija: učenici; Kostimografija: učenici; Scenografija: učenici; Odabir glazbe: Tina Pajdaš; Glazba: Pjesme iz udžbenika Svijet glazbe 4, D.Brlečić, E.Tutin-Šupe, J.Kaplan, tradicijske pjesme; Aranžmani: D.Brlečić, D.Marković)

U kategoriji “Mladi autori” prema odluci žirija najbolji je bio učenik sedmog razreda OŠ Šime Budinića iz Zadra, Lovre Magazin, s autorskom pjesmom “Putujem Europom”. Lovre je autor glazbe i teksta pjesme, dok je aranžman radio njegov profesor i mentor Tomislav Pehar. U izvedbi na FDGS-u pratio ga je školski sastav: “Jako sam sretan! Čestitam svim sudionicima festivala koji nisu pobijedili i poručujem im da ne odustaju nego i dalje nastave raditi. Želim ih savjetovati da pokušaju izaći iz zone komfora; ja sam to učinio i na kraju pobijedio. Zauvijek ću pamtiti ovaj festival i pobjedu, posebno zato jer je riječ o mojoj autorskoj pjesmi”, emotivan je bio Lovre u svojoj izjavi.

Nastup Lovre Magazina

Član žirija u kategorijama “Mjuzikl” i “Mladi autori” bio je Olja Dešić, a svoje dojmove podijelio je po proglašenju pobjednika:  “Jako sam sretan što sam sudjelovao u ovom događaju. Nekoliko puta sam se doslovno naježio koliko su djeca dala emocija i energije. Uživao sam gledajući taj entuzijazam mladosti i vjeru i povjerenje u ciljeve koje su zadali sami sebi. Stvaralaštvo nije jednostavna priča, niti je jednostavna priča priprema i izvedba. Znam točno kako im je svaka sekunda bivanja na toj pozornici bila od iznimne važnosti”, istaknuo je Olja Dešić te detaljnije analizirao “Što se tiče same kategorije Mladih autora tu je bilo nekoliko fenomenalnih glazbenih ideja. Neke su čak i povučene iz klasike s utjecajima moderne glazbe. Kod svih natjecatelja bilo je vrlo dobrih rješenja i autentičnosti, bilo i nekih unikatnih refrena. Također je bilo i odličnih pjevača, kantautora i iskreno se nadam da će neki od njih zaista i ostati u glazbenom poslu, ako ništa drugo onda radi oplemenjivanja onih oko sebe.

Olja Dešić i Lovre Magazin, pobjednik kategorije Mladi autori

Lovre pobjednik

“Ono što pobjednika u ovoj kategoriji ističe od drugih je zapravo cjelovitost. Prije svega imamo pjesmu koja ima priču od početka do kraja, ima čitavu glazbenu formu, dinamiku, agogiku – tu se zbivaju razne promjene ritmova. Onda dolazi izvanredna izvedba i vokalna i scenska, kao i prateći bend koji ga je odlično pratio u toj vrlo zahtjevnoj pjesmi cabaretskog tipa gdje zapravo ništa ne ide ravno nego se sve mijenja iz trena u tren. Zato su on i njegov djelo odskočili u odnosu na ostala djela, ne mogu reći baš sasvim izvan konkurencije, ali osjetljivo iskusnije i s boljim pogledom na autorski rad”, pojasnio je Olja.

Ove su godne Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva i dodjela najveće hrvatske glazbene nagrade Porin, održani istoga dana. Festival s mnoštvom mladih glazbenih nada, kreativne djece i glazbenih autora u tijeku dana, Porin koji je i u svojoj 30. obljetnici okupio najveća imena hrvatske glazbe, navečer. Tako i Hrvatsko društvo skladatelja svoje autore, članove, kroz život prati od njihovih početaka pa sve do velikih pozornica. Bila to puka slučajnost ili igra sudbine, simbolika je tu.

Zajednička fotografija svih sudionika

Rezultati i poredak natjecatelja po kategorijama:

http://www.glazbenaudrugaopus.hr/festival-djecjeg-glazbenog-stvaralastva/

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.