x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poslovanje HDS ZAMP-a predstavljeno na međunarodnom seminaru CISAC-a u Budimpešti

Godišnji seminar Međunarodnog udruženja autora i autorskih društava CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, održan je u Budimpešti, u četvrtak, 8. prosinca.

Pod nazivom „Post-Covid collective management challenges and strategies in Central and Eastern Europe“ ovogodišnje izdanje susreta fokusiralo se na izazove post-Covid poslovanja i oporavak rada društava na području središnje i istočne Europe. Centralni događaj bio je istoimena panel diskusija na kojoj je sudjelovao i glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, zajedno s kolegama iz društava za kolektivno ostvarivanje iz Mađarske, Austrije, Češke i Poljske.

Marčec je okupljenima predstavio aktivnosti i prilagodbu poslovanja HDS ZAMP-a tijekom pandemijskog razdoblja posebno istaknuvši mjere kojima je Društvo amortiziralo gubitke svojih članova tijekom kriznog razdoblja. Također, inozemnim kolegama predstavljene su novosti vezane za novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, pogotovo one vezane za online pravo prerade koje se odnosi na sadržaje koje učitavaju korisnici servisa poput YouTubea, Tik-Toka, Facebooka i sl. Međunarodna autorska zajednica ponovno je prepoznala ukupno poslovanje Društva i iznos autorskih honorara u odnosu na BDP po glavi stanovnika Hrvatske te smjestila HDS ZAMP kao jedno od vodećih društava u regiji.

Na seminaru je također održano niz radionica, od tzv. copyright buyouta, poboljšanju tehnološke učinkovitosti do fokusa na administraciju bujajućih metapodataka glazbenih djela na streaming servisima.

Na kraju je predstavljen i izvještaj akcije #creatorsforUkraine kojoj se solidarno priključio i HDS ZAMP, a koja je ukupno prikupila 1,4 milijuna eura za ratom pogođene ukrajinske autore, glazbenike i njihova društva.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.