x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Završen obračun malih prava za prvi dio 2022.

Završen je obračun tzv. malih prava za prvu polovicu 2022. godine. Riječ je o iznosima koji se odnose na korištenje glazbenih djela u javnosti, u radijskom ili televizijskom programu, na koncertima i priredbama, u diskotekama i ugostiteljskim objektima itd.

Služba ZAMP posljednje je dvije godine bila izrazito osjetljiva na krizu izazvanu Covid pandemijom stoga smo kroz poseban „Anti-Covid fond“ za glazbene autore do sad osigurali dodatnih 11,5 milijuna kuna, kako bi donekle ublažili pad prihoda tijekom razdoblja narušenog ili prekinutog glazbeničkog djelovanja. No, svjedoci smo novih problema - po povratku normalnom koncertnom i glazbenom poslovanju, našli smo se u vremenu izrazito visoke inflacije i poskupljenja osnovnih životnih namirnica i potreba. 
Stoga smo, zahvaljujući stabilnom i odgovornom poslovanju, i u ovom aktualnom obračunu malih prava osigurali dodatna sredstva od ukupno 2,5 milijuna kuna za domaće autore. Dodijeljeni iznos razmjeran je udjelu u pojedinim reparticijskim razredima, a u specifikacijama je vidljiv uz novu stavku nazvanu „Antiinflacijska izvanredna stimulacija“.

Također, novost aktualnog obračuna je povratak obradi cjelokupnog emitiranja svih djela na svim lokalnim radijskim postajama u Republici Hrvatskoj, za razliku od tzv. uzorkovanja. Od primjene metode uzorkovanja programa radijskih postaja privremeno se odustalo tijekom korona krize zbog smanjenja poslovnih kapaciteta službe ZAMP. Povratkom normalnog poslovanja vraćamo se na obradu svih podataka sa svih radijskih postaja, počevši od podataka za 1. polovicu 2022. godine. Tako zadržavamo poziciju među vodećim društvima šire regije te Vama, našim članovima, u konačnici pružamo još kvalitetniju uslugu.
Detaljne informacije o ovom načinu obračuna dostupne su u 
Pravilniku o ostvarivanju autorskih imovinskih prava (čl. 58.) na www.hds.hr/o-nama/sluzbeni-akti/.

Detaljne specifikacije obračuna vidljive su u Osobnim profilima, a za sva ostala pitanja na raspolaganju Vam je Odjel članstva na mail adresi clanstvo@hds.hr, telefonu +385 1 6387 000 ili u sjedištu HDS ZAMP-a, Heinzelova 62a, Zagreb.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.