x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Suradnja autora i diskografa: razmjenom podataka do kvalitetnijeg ostvarivanja prava na Internetu

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava ZAPRAF sklopile su ugovor o poslovnoj suradnji o međusobnoj razmjeni metapodataka snimki glazbenih djela na digitalnim platformama.

Suradnja se odnosi na razmjenu metapodataka repertoara dostupnog na glazbenim streaming servisima kao što su Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal i dr. te na digitalnim platformama (YouTube, Facebook, TikTok…). Boljom identifikacijom i administracijom djela omogućit će se kvalitetnija zaštita intelektualnog vlasništva te, posljedično, optimizacija online zarade za nositelje prava.

Dnevno se na glazbene servise u svijetu uploada oko 20 tisuća novih pjesama, a zbog sve većeg broja servisa i rastuće konzumacije digitalnog sadržaja, potrebna je što kvalitetnija suradnja različitih nositelja prava. Suradnja s kolegama iz ZAPRAF-a olakšat će poslovne procese i obradu gomile podataka s digitalnih servisa. Od toga će, naravno, profitirati i naši članovi, glazbeni autori, kojima će se omogućiti još kvalitetnija zaštita autorskih prava, kao i veća zarada od online korištenja njihovih djela“, naglasio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

„Novi oblik suradnje ZAPRAF-a i HDS ZAMP-a ogleda se u uspostavi kvalitetnije operativne komunikacije kroz međusobnu razmjenu podataka o snimkama odnosno o autorima iz digitalnih baza podataka ovih dviju organizacija. Glavni cilj razmjene je brža i bolja identifikacija autorskih djela fiksiranih na snimkama dostupnim na digitalnim glazbenim streaming servisima te nadopuna ZAPRAF baze metapodacima o autorima. Nastavak uspješne suradnje odličan je pokazatelj kako autorska i diskografska organizacija trebaju raditi na sve boljoj isporuci i dostupnosti glazbenog sadržaja na digitalnim glazbenim streaming servisima te vjerujemo da će ova suradnja imati samo pozitivne rezultate za sve dionike u glazbenoj industriji“, izjavila je Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a.

Metapodaci uključuju informacije o nositeljima autorskih i srodnih prava na pojedinim snimkama, a njihova pravovremena prijava i razmjena važni su zbog što kvalitetnije administracije djela na online platformama i servisima. Suradnja HDS ZAMP-a i ZAPRAF-a nastavlja se na misiju krovnog autorskog udruženja CISAC koji je u 2022. fokus usmjerio upravo na važnost i točnost metapodataka, a njegov predsjednik, legendarni osnivač ABBA-e, Bjorn Ulvaeus, tu misiju naziva „izazovnom, ali od presudne važnosti kako bi se osiguralo stabilno funkcioniranje kolektivnog sustava te pravedna raspodjela među kreativcima“.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.