x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Odjeci korona pandemije: sjajan rast digitalije, očekivan pad honorara iz inozemstva

Završen je obračun za prvi dio 2022. godine koji se odnosi na naknade prikupljene iz inozemstva, mehanička prava te naknade ostvarene od internetskih prava za 2020. i 2021. godinu, obilježene velikim promjenama poslovanja u cijelom svijetu.

Skrećemo Vam pozornost da je ukupni obračun zbirno u konačnici za 8 posto veći od obračuna za prethodno šestomjesečno razdoblje koji se odnosi na iste izvore prihoda.

Drago nam je što se rast prihoda od internetskih prava nastavio, pa je veći za gotovo 70 posto u odnosu na prethodni obračun, 2021/1. To je rezultat činjenice da su od ovog obračuna uključeni prihodi i od gotovo svih servisa s kojima smo proteklih godina potpisali ugovore o licenciranju, a koji su nam u međuvremenu počeli dostavljati podatke o korištenju djela HDS repertoara i plaćati svoje ugovorene iznose. Dio tog povećanja odnosi se i na naplaćene zaostatke od nekih velikih platformi poput Googlea i sl.

Primjetan pad u prihodima naknada iz inozemstva od gotovo 40 posto u odnosu na prethodni obračun, ima dva uzroka:

-        odjek COVID pandemije u cijelom svijetu pa i u zemljama i društvima od kojih inače stižu najveći iznosi za korištenje HDS repertoara. Ovaj obračun tj. prihodi koji su u ovoj polovici godine uplaćeni HDS-u odnosi se na period 2020. i 2021. godine, dakle razdoblje korone. Zbog manjeg opsega korištenja glazbe i nepostojanja koncertnih aktivnosti, ovaj pad je bio očekivan, kao što smo već opetovano najavljivali

-        drugi uzrok ovog pada je fluktuacija isplata honorara iz regije, koji su obično značajni za naše autore, a koji ovisno o uplatama regionalnih društava ulaze u prvi ili drugi godišnji obračun.  U ovom su obračunu tako sudjelovali samo SAZAS (Slovenija) i AMUS (BiH), a npr nisu SOKOJ (Srbija),  PAM CG (Crna Gora) i ZAMP (Sjeverna Makedonija).

Prihodi od mehaničkih prava u blagom su porastu, ali oni u ukupnom iznosu cijelog obračuna ionako predstavljaju samo mali dio, od 5 posto.

Ovisno o izvorima prihoda svakog pojedinog autora, moguće je da će pojedini autori primijetiti i veća odstupanja (u pozitivnom ili negativnom smislu) od navedenih prosječnih postotaka koji se odnose na zbirne prihode.

Za više informacija, stojimo na raspolaganju – kontaktirajte Odjel članstva na 01/6387-000 svakim radnim danom od 9 do 15h, ili u svako doba na mail clanstvo@hds.hr

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.