x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Novi serijal: Zagreb, Zagreb – Velike pjesme Zagrebačkog festivala (1953. – 2023.)

Uoči jubilarnog 70. Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom službom ZAMP u suradnji s CMC televizijom predstavlja novi tjedni serijal pod nazivom „Zagreb, Zagreb – Velike pjesme Zagrebačkog festivala (1953. – 2023.). Riječ je o ciklusu emisija posvećenima pjesmama koje su obilježile proteklih sedamdeset godina Zagrebačkog festivala, ali i domaće pop i zabavne glazbe.

Od „Ta tvoja ruka mala“ u izvedbi Ive Robića pa sve do prošlogodišnjih pobjednika Detoura, o pjesmama će pričati njihovi autori i izvođači, ali i brojni glazbenici, radijski i glazbeni urednici, novinari, diskografi i poznati fanovi pjesmarice Zagrebfesta.

Posebnost svake emisije su gostovanja suvremenih glazbenika i zvijezda koje će podijeliti svoje dojmove i doživljaje odabranih pjesama – u prvoj epizodi posvećenoj pobjedničkoj pjesmi prvog Zagrebačkog festivala iz 1953., „Ta tvoja ruka mala“, uz arhivske snimke autora Ljube Kuntarića, pojavljuju se Marko Tolja i Matija Cvek od kojih svaki ima svoju priču vezanu za ovaj evergreen.

Prvu emisiju pogledajte na linku:

Televizijski serijal „Zagreb, Zagreb“ nastavlja niz emisija „Tjedan autora“, „Moja pjesma“, „Autogram“, „Autorica“ i „Restart“ kojima HDS ZAMP promovira domaće autore i njihovo stvaralaštvo: „Nadolazeći sedamdeseti rođendan Zagrebačkog festivala prilika je da televizijskoj i online publici predstavimo svu raskoš pjesmarice koju je iznjedrio naš najstariji festival. Mnoge od tih pjesama traju i danas, a kao utemeljitelju i organizatoru festivala, drago nam je da i nove pjesme Zagrebačkog festivala ostavljaju svoj trag u domaćoj glazbi i eteru. U novom serijalu zavirit ćemo iza kulisa festivala i nastanka pjesama te pobliže upoznati one koji su najčešće u sjeni festivalskog blještavila, a to su glazbeni autori“, ističe Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Zagrebački festival oduvijek je bio platforma na kojoj su stasale generacije skladatelja i izvođača te su praizvedene mnoge bezvremenske pjesme. Ivo Robić, Marko Novosel, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Josipa Lisac, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Vice Vukov i mnogi drugi najpopularniji izvođači prodefilirali su pozornicom Zagrebačkog festivala, a mnogima od njih, kao npr. Terezi Kesoviji ili Dini Dvorniku upravo je ta pozornica bila mjesto gdje su započeli svoje sjajne karijere. Sedamdeseti festival idealna je prilika da se prisjetimo nekih od najvećih pjesama našeg najdugovječnijeg festivala“, izjavio je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.

Emisiju „Zagreb, Zagreb“ pratite ponedjeljkom u 12 sati na CMC televiziji, uz niz repriznih emitiranja tijekom tjedna te na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.