x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP sponzor projekta za mlade glazbene autore The Songwriting Week

HDS ZAMP je sponzor projekta „The Songwriting Week - tjedan nove glazbe“ zagrebačke United Pop Akademije koji od 12. do 18. rujna ove godine mladim autorima pjesama nudi jedinstvenu mogućnost suradnje s uspješnim glazbenicima, producentima i profesionalcima iz glazbenog poslovnog svijeta.

Po riječima direktora UPA, Marina Gospića, tjedan „stvaranja pjesama“ organiziraju da bi perspektivnim autorima nove generacije na jednom mjestu u tjedan dana omogućili realizaciju kvalitetnih glazbenih djela i upoznali ih s procesom nastanka, plasmana i naknadnog „života“ njihove pjesme. 

Bez uzbudljive nove glazbe i autora koji je stvaraju nema ni zdrave, dinamične glazbene scene koja prati trendove i duh vremena. Zato i HDS ZAMP podržava projekt koji će mlade talente provesti kroz cijeli proces, od A do Ž. Uz naše će sudjelovanje polaznici Songwriting Weeka dobiti i vrhunsku mentorsku pomoć dokazanih i nagrađivanih autora glazbe i tekstova s bogatim iskustvom na sceni, Mirele Priselac Remi iz Elementala i Ivana Dečaka, frontmana Vatre. Nadam se da će se i među sudionicima projekta naći oni koji će uspješno poput njih ući i ostati u glazbenim vodama. Da to bude lakše, tijekom tečaja ću im u jednom predavanju predstaviti sustav kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj i svijetu. To je važan dio životne i poslovne slagalice svakog autora glazbe i tekstopisca, kojim se god glazbenim žanrom bavi,“ komentira razloge uključivanja HDS-ove stručne službe za zaštitu autorskih muzičkih prava njezin voditelj komunikacija, Milan Majerović-Stilinović.

Mladi autori će uz to, kroz mentorstvo i savjete Mirele Priselac Remi i Ivana Dečaka posebnu pažnju posvetiti i tekstovima svojih pjesama. O druženju i radu s mladim autorima, čemu se i sama veseli, Remi, autorica nekih od najupečatljivijih „lajni“ hrvatskog hip-hopa kaže: "Pisanje tekstova je često (i nepravedno) zanemareno u kreativnom procesu stvaranja muzike. Zato mainstream muzika često ne nudi tekstove pjesama nad kojima se promišljalo i koje se stvaralo s istom minucioznošću kao i melodije. Tu smo da to pokušamo promijeniti i oplemeniti tekstove pjesama podkontekstom i dubljom porukom - nadam se da ćemo to uspjeti učiniti tijekom radionice United POP-a!".

U svakoj pjesmi tekstovi su zapravo ono s čime se ljudi poistovjete jer tekstove osjećamo čak i onda kad ne razumijemo jezik. Nismo toga uvijek svjesni ali tekstovi su ti koji nas na neki način bude i furaju, daju nam neku izravnu emociju. Za sebe uvijek kažem da sanjam, pričam i pišem na hrvatskom jeziku. Mislim da treba pisati na materinjem jeziku jer je to jezik koji najbolje razumijemo. No, uvijek podržavam i one kreativce koji svoje tekstove pišu na drugim jezicima,“ kaže o važnosti stihova skladbi Ivan Dečak, autor recentnih megahitova kao što su „Tango“ ili „Mali krug velikih ljudi“ .

Sudionike besplatnog (!) i ozbiljno radnog glazbenog tjedna očekuju brojne praktične radionice, treninzi glasa, suradnja s iskusnim producentima, snimanje i produkcija pjesama, radionica o ostvarivanju autorskih i srodnih prava u glazbenoj industriji, snimanje spotova, rad na kreiranju vlastitog promotivnog sadržaja i medijskom predstavljanju, te puno druženja s kolegama iz glazbenog svijeta. Autorima će nakon završetka Songwriting Weeka biti omogućena objava pjesme, uz snimanje spota i medijski plasman. Sve se održava u Zagrebu u prostorima United Pop Akademije, uz svakodnevni intenzivni program od 10 do 20 sati.

Prijave traju do 1. rujna, a želite li i sami usavršiti autorski talent na „Songwriting Weeku“  više informacija pronađite na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.