x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Rezultati poslovanja HDS ZAMP-a za 2021. godinu: bolje od prethodne, ali još ne kao 2019. godine

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je detaljno izvješće o rezultatima poslovanja za 2021. godinu. Iz njega je vidljivo da se, unatoč nastavku pada od nekih izvora, dogodila financijska konsolidacija i primjetan oporavak prihoda od autorskih glazbenih prava za glazbenike.

Ukupno, u prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 127.144.301,65 kn što je 6,26 posto više u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je i u Hrvatskoj započela epidemija Covid 19.

Kako navodi glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec: „Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. godini u cilju ublažavanja pada prihoda za članove, dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. godine pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. godini“.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava, što je zadaća HDS ZAMP-a, stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna.  To je povećanje od 9,40 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Očekivano, nastavljen je pad prihoda od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo važnih 17 posto više nego 2020. godine.

 
Korona kriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine, ali razmjeri pada i nisu onako veliki kako se na početku korona krize pribojavalo. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije, a zatim iz Slovenije i Crne Gore.
 
Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. Razlog tomu je poslovno neizbježna fluktuacija isplata od strane velikih digitalnih servisa i platformi. No dugoročno, digitalno tržište to ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore. To pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila rekordnih 2,4 milijarde streamova!
 
Najizvođenija domaća pjesma, 2. godinu zaredom, bila je „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Tako je Dečak kao isključivi autor glazbe i teksta ponovio golemi uspjeh koji se 2014. i 2015. godine dogodio s hitom „Tango“, a uz Massima, Juru Ferinu i Pavla Miholjevića, koautor je i aranžmana pjesme. Najčešće emitiran strani singl 2021. godine u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je „Bad Habits“ Britanca Eda Sheerana.

 

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila, preko Koreje i Mađarske  do Tajvana i Velike Britanije, što je još jedan pokazatelj opsega obavljenog posla.

Stabilno i odgovorno poslovanje Hrvatskog društva skladatelja i njegove službe ZAMP-a, jednoglasno je potvrđeno i na skupštini Društva održanoj u svibnju. Ono je još jednu godinu zaredom omogućilo izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima Covid krizom. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog Anti-Covid fonda je 11,5 milijuna kuna čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle 2 godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova Društva, autora i nositelja prava od kojih je većina iz Hrvatske a ostatak iz susjednih zemalja, prešla 11 tisuća.

U godini u kojoj je izglasan novi Zakon o autorskim i srodnim pravima, sustav kolektivne zaštite i stabilno poslovanje HDS ZAMP-a pokazali su se jednim – za mnoge, nažalost, i jedinim – sigurnim izvorom prihoda za glazbene autore i njihove obitelji. „Vjerujemo da će i bolje prilike kao i potpore i mjere oporavka za koje ćemo se i dalje zalagati svima u glazbenoj industriji dati potreban zamah za ponovni trend rasta i neka još bolja vremena. Optimisti smo, jer se čini se da ćemo u 2022. doći blizu prihodima iz rekordne 2019. godine, u kojoj nije bilo pandemijskog šoka i glazba je bila dostupna na sve moguće načine“, zaključuje Nenad Marčec.

Cijelo Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2021. godinu dostupno je na linku.


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.