x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

6 milijuna kuna od tzv. mehaničkih i internetskih prava te inozemnih prihoda za drugi dio 2021.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja ovih dana započinje s isplatom skoro 6 milijuna kuna autorskih honorara s osnove mehaničkih prava, digitalnih glazbenih servisa i prihoda iz inozemstva za drugi dio 2021. godine.

Autorima i nositeljima prava i dalje će biti najzanimljiviji iznosi od digitalnih servisa i platformi, a oni dolaze od YouTubea, Spotifyja, Apple Musica, Deezera, Facebooka, TikToka, A1 Xplore Musica i Zorro Tunesa. Riječ je o 2,5 milijuna kuna za 8567 autora i nositelja prava prisutnih na digitalnim servisima i platformama.

Prihodi iz inozemstva u ukupnom iznosu od 3,1 milijun kuna obračunati su za ukupno 3479 autora i nositelja prava čija djela su se u inozemstvu koristila. Najveći dio ovih prihoda već tradicionalno dolazi iz regije, društva SOKOJ iz Srbije i društva ZAMP Makedonija, a značajan je prihod iz Poljske i Velike Britanije.

Prihodi od prava mehaničke reprodukcije tzv. mehaničkih prava i dalje čine najmanji udio u ovom obračunu, svega skoro 318 tisuća kuna za 6913 autora i nositelja prava čiji su nosači zvuka prodani u spomenutom razdoblju.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.