x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije

U tjednu Porina smo u Osijeku održali konferenciju za novinare „Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije“. Na druženju s novinarima uz glavnog direktora Nenada Marčeca i savjetnika za komunikacije HDS ZAMP-a Milana Majerovića Stilinovića, pridružili su nam se i naši višegodišnji članovi: kantautorica i ovogodišnja hrvatska predstavnica na Eurosongu Mia Dimšić i Šima Jovanovac, priznati autor i izvođač brojnih tamburaških skladbi.
Tom smo prilikom predstavili i glavne rezultate studije o utjecaju pandemije koronavirusa na hrvatske kulturne i kreativne industrije koji se odnose na glazbeni sektor ovih industrija. „Studija koju je za HDS i Ministarstvo kulture izradio Ekonomski institut Zagreb, pokazuje da su kulturne i kreativne industrije od 2015. do 2019. po prihodima snažno rasle, u prosjeku oko 7% dok su ostale gospodarske grane rasle oko 2-3%. No uslijed pandemije bilježe znatniji pad, u prosjeku 8,5 posto, ali neki njezini dijelovi ipak su puno više stradali. Primjerice glazba je pala za 40 posto, film 35 posto, umjetnost 25 posto“, istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec dodavši i da su za glazbu kumulativne stope rasta do 2019. bile 79%.

Osvrćući se na krizu i poslovanje HDS ZAMP-a istaknuo je da je HDS ZAMP upravo fokusom na digitalno tržište u doba pandemije uspio što više ublažiti pad prihoda autora glazbenih djela: „Nije bilo koncerata i nastupa i javni prostori bili su u određenim periodima zatvoreni i nisu koristili glazbu. Teško je bilo glazbenicima prebroditi ove godine, i upravo je i tom djelu autorsko pravo spasilo stvar odnosno omogućilo im da što je moguće lakše prebrode taj period. ZAMP u 2021. bilježi manji pad od 12%, što je zapravo dobar rezultat i taj pad je i dalje rezultat pandemije. Prihodi s digitalnog tržišta dijelom su ublažili pad prihoda iz drugih segmenata. Naime pojačani su prihodi ostvareni od Youtubea, Netflixa i od nekih platformi koje sada imaju jako velik broj pretplatnika u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina, 2015. godine primjerice bilo je oko 2.000 pretplatnika tih servisa u Hrvatskoj, a danas ih je 200 tisuća i to je "tektonski pomak" koji se dogodio u pandemiji. To je na neki način pomoglo da naši članovi, autori glazbenih djela, prebrode tu krizu upravo kroz autorske honorare. Uz sve to, iako nedostaju živi kontakti s ljudima, sve su se distribucije za naše članove odradile na vrijeme, iako su brojni zaposlenici radili od kuće. Smanjeni su pritom i troškovi pa i plaće zaposlenicima, i sve to preselilo se kroz Anti Covid fond u honorare članovima“. Istaknuo je i važnost solidarnosti i pomoći poslovanju korisnika glazbe, kako bi se i jedni i drugi što prije i što bezbolnije zajedno izvukli iz pandemijske krize.

Prošle godine glazbenici su se vratili nastupima uživo, a i još jednom su pokazali i svoje veliko srce te se uključili u akciju „Playlista za Glazbenu školu u Sisku“ doniravši honorare od svojih djela u tu namjenu. U akciju je bilo uključeno ukupno 277 autora glazbenih djela i u godinu dana emitiranja djela skupljeno više od 520.000 kn autorskih honorara. U tu su akciju bili uključeni i Mia Dimšić i Šima Jovanovac.

Govoreći o svojem iskustvu i važnosti promocije ostvarivanja i zaštite prava ali i rada HDS ZAMP-a, Mia je istaknula da sada osobno egzistira od tantijema. Svjesna važnosti brige o svojim autorskim pravima i sama je bila uključena u više kampanja i projekata HDS ZAMP. „Mislim da ljudi koji nisu u glazbenoj industriji generalno nisu upoznati s temom autorskog prava i važnosti poštivanja autorskog rada. Zato treba još puno osvještavanja po tom pitanju.“, istaknula je.

„Ono što HDS sada čini i što je činio u doba pandemije jedno je malo čudu i zato sam u jednu ruku i jako ponosan na to naše društvo. Koliko god šutjeli o tome, glazbenici sada teško žive. Mi koji smo imali veći minuli rad ali i brinuli o svojim djelima, lakše smo prebrodili ovu krizu. Onim nevjernim Tomama koji su tako brinuli o svojim djelima poručio bih da ubuduće to čine. Neka puno više brinu o sebi i svojim djelima, kao o svojoj djeci jer djela glazbenika zapravo u neku ruku i jesu njegova djeca. Svi mi koji smo u Društvu trebamo uvijek stajati rame uz rame i zajedno stvarati našu bolju budućnost i to ne samo u nesretnim vremenima. Trebamo znati da se sve dobro stvara u sretnim vremenima pa kad i zapuše i dođe oluja, možemo biti sigurni i u miru. To vam je kao Priča o tri praščića!“, poručio je Šima Jovanovac.

Na konferenciji smo zaključno i istaknuli potencijal kulturnih i kreativnih industrija i njihov značajan doprinos drugim gospodarskim granama. Iako ih nazivaju „žilavim industrijama“ jer opstaju bolje od ostalih gospodarskih grana, pandemija je pokazala i njihovu ranjivost i potrebu da im se kroz različite potpore pomogne u oporavku.

Galeriju fotografija pogledajte našem Facebooku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.