x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP i svjetske autorske udruge: Podrška ukrajinskim glazbenicima, udrugama i kulturnom sektoru

Hrvatska stručna služba za zaštitu autorskih muzičkih prava pri Društvu skladatelja, HDS ZAMP, poslala je izraze potpore i podrške sestrinskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje autorskih prava UACRR (Ukrainian Agency of Coypright and Related Rights) sa sjedištem u Kijevu.
Kako i sami imamo traumu rata iza sebe, solidariziramo se s kolegama i glazbenicima Ukrajine u ovim dramatičnim danima,“ napisao je glavni direktor HDS ZAMPa Nenad Marčec u poruci Liudmyli Tsymbal, direktorici internacionalnog licenciranja u UACRR-u i istaknuo: „Zajedno s krovnim europskim i svjetskim udrugama autorskih udruženja GESAC i CISAC pridružujemo se velikoj europskoj i svjetskoj inicijativi za povratak mira u Ukrajinu.“
Zahvaljujući ugovoru o recipročnoj suradnji, međusobnoj razmjeni podataka i autorskih honorara, kakav HDS ZAMP ima s više od 130 sličnih svjetskih društava, u kontaktu smo s ukrajinskim kolegama. Stojimo na strani svih autora i kreativaca čija su osnovna ljudska prava – na miran život, rad i stvaranje - ovih dana grubo narušena.

Naša krovna Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja CISAC, Fond pomoći žrtvama rata u Ukrajini. Fond je odobrio odbor CISAC-a 9. ožujka i prvi je korak u široj inicijativi pod nazivom “Autori za Ukrajinu”, koja ujedinjuje globalnu kreativnu zajednicu u podršci ukrajinskim kreativcima i izbjeglicama prisiljenim na bijeg iz zemlje.
Donacije uplaćene u ovaj fond solidarnosti koristit će se za pomoć izbjeglicama koje bježe od rata, kao i za projekte koji su posebno usmjereni na pomoć ukrajinskim autorima.
Komentirajući novi fond CISAC-a, predsjednik Konfederacije ujedno autor i jedan od osnivača ABBA-e Björn Ulvaeus rekao je: “Ukrajina svjedoči humanitarnoj katastrofi, a među njenim žrtvama su mnogi naši kolege stvaratelji i prijatelji u kreativnom sektoru. Fond autori za Ukrajinu može biti način na koji ljudi mogu pomoći, koliko god velika ili mala donacija. Ovom akcijom CISAC zajednica autora i njihovih društava još jednom dokazuje svoju snagu, solidarnost i spremnost za djelovanje u trenutku krize.”
Pokretanje fonda solidarnosti prvi je korak inicijative “Autori za Ukrajinu”. Osim prikupljanja sredstava, globalni projekt imat će za cilj mobilizirati podršku autora na međunarodnoj razini te promovirati ukrajinsku kulturu na televizijskim i digitalnim platformama.

Naša krovna Europska udruga autorskih društava GESAC, koja podupire i inicijativu "Autori za Ukrajinu", u svom je javnom priopćenju istaknula: „Kultura i umjetničko stvaralaštvo su nezamjenjivi kao i zrak koji udišemo. Oni predstavljaju simbol nade i ljudskih prava, pristup ljepoti, izraz naše slobode - upravo cement koji potiče naš osjećaj pripadnosti čovječanstvu.“

U svom je pismu potpore ukrajinskim glazbenicima i njihovoj autorskoj udruzi HDS ZAMP spremno ponudio punu podršku. No da ostane samo na tome, s očitim smirivanjem epidemije Covid19, u skoroj budućnosti razmišljamo i o konkretnim koracima poput organiziranja humanitarnog događanja. Želja nam je glazbom ili aktivnostima iz našeg djelokruga rada pomoći ukrajinskim glazbenim autorima i građanima kojima će to biti najpotrebnije, ističu u HDS ZAMPu. Također, Stručna služba HDS-a već se pridružila pokrenutim svjetskim i europskim kulturnim i građanskim inicijativama za povratak mira. Zato i ovom prilikom pozivamo sve članove i zainteresiranu javnost da, kao i ostatak Europe i svijeta, potpišu peticiju za demokraciju, ljudska prava i slobodu. Online peticiju je pokrenuo European Movement International (EMI),  čiji je član europska udruga autorskih društava GESAC.
Možete je potpisati na sljedećoj poveznici:
https://portal.europeanmovement.eu/2202_ukraine_petition?recruiter_id=2196

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.