x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP i ove je godine ponosni partner kategorije Glazbenik godine za nagradu Večernjakova Ruža

Glazba i glazbenici bit su našeg postojanja ali i pokretač našeg poslovanja. Krizne godine korona pandemije pokazale su snagu zajedništva i važnost sustava koji s našim članovima godinama gradimo. Isto vrijeme potvrdilo je i koliko je glazba važna u životima svih ljudi, ali i određenih poslovanja. Zato i ove godine potporom kategorije Glazbenik godine za nagradu Večernjakova Ruža glasno poručujemo da smo uvijek uz glazbu i glazbenike!
Glazba je sveprisutna, stalno, a mi pomno osluškujemo i pratimo što se s njom zbiva. U Hrvatskoj prodajom licenci za više od 30 tisuća korisnika (od radijskih i tv postaja, hotela, trgovačkih lanaca, ugostiteljskih i uslužnih objekata, glazbenih servisa i internetskih platformi itd.), ostvarujemo prava za hrvatske i inozemne glazbene autore, njih više od 2,5 milijuna. Pratimo što se sve i koliko u eteru koristi i sluša kako bi što točnije obračunali autorske honorare. Veseli nas zato čuti glas građana, publike, i doznati koji je glazbenik/glazbenica ona osoba koja nas je protekle godine najviše dojmila svojom glazbom. Glazba neupitno daje vrijednost životu, a mi, i kroz Večernjakovu Ružu zajedno s publikom, ponosno dajemo vrijednost glazbi.

Prošle godine Ruža je otišla Massimu kao pobjedniku kategorije „Glazbenik godine“,

a 2019. godine Ruža je razveselila Ninu Badrić

Ove godine nominacije u kategoriji „Glazbenik godine“ donose zanimljiv i zasigurno ne baš lagan izbor:

Nina Badrić  - Nina je s pravom godinama na samom vrhu domaće i regionalne pop-scene. Publiku u zemlji i regiji osvaja glasom, izvedbom ali sve češće i svojim autorskim radom. Singl "Ja još uvijek imam istu želju" koji autorski i sama potpisuje uz Predraga Martinjaka bio gotovo 4 mjeseca na TOP 40 ljestvici. U prosincu je izašao hit "Pamtim" koji Nina smatra svojoj naosobnijom pjesmom dosad, kao i te "The best of" album koji obuhvaća sve njezine hitove od 2014. do danas.
Matija Cvek – jedan je od najboljih mladih glazbenih autora i izvođača. Sa svojom autorskom pjesmom 'Ptice', koju je napravio u suradnji s Alenom Dovićem, pobijedio je na našem Zagrebačkom festivalu. „Ptice“ su punih 50 tjedana bile na domaćim top listama i osvojila brojne druge nagrade. Uskoro je Matija objavio i svoj album koji su i publika i kritičari sjajno dočekali. Matija je glazbenik koji će zasigurno duže vremena ostati na našoj glazbenoj sceni kao autor i izvođač.
Gibonni – jedan od vodećih hrvatskih kantautora objavio je svoj novi, od publike dugoočekivani, studijski album „U po' ure“. Album je najavio singlom "Kiša (Z'Naab)" koji je u trenu poharao regionalni eter i streaming servise. Nakon "Kiše", objavljen je i drugi singl "Lažu fotografije", koji se već tjednima nalazi u top 10 najemitiranijih pjesama na nacionalnoj top listi HR Top 40. S pjesmom "Lažu fotografije" objavljen je i album u digitalnom obliku, na LP-u i CD-u.
Petar Grašo – kantautor koji je svoju glazbenu karijeru započeo autorskim radom, jedna od rijetkih koji na koncertima puni dvorane bez novoobjavljenih albuma. Njegova nova pjesma "Je l' ti reka 'ko?" koja je objavljena u prosincu u tri tjedna prikupila je više od milijun pregleda na YouTubeu te je u nominaciji za nagradu Cesarica za pjesmu godine. Petar je već rasprodao koncert u zagrebačkoj Areni i priprema i drugi, uz veliki koncert u Splitu.
Silente – dubrovačka grupa čije djela autorski potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović svojim glazbenim izričajem stalno mami pažnju publike. Njihov singl “Poljubi me za kraj” odmah je po izlasku ekspresno ušao na liste najslušanijih singlova u regiji, u eteru i na YouTubeu. Uslijedili su singlovi „Mene moje uši lažu“ i „Nikada ovako“ koji su obilježili 2021. godinu, a singl “Poljubi me za kraj” najava je njihova 4. studijskog albuma koji izlazi ove godine.

Imate li među nominiranima svojeg favoriti? Pozivamo vas da mu svojim glasom pomognete u pobjedi.
O načinu glasovanja i nominiranim u svim kategorijama više pročitajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.