x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Predstavnici Hrvatskog društva skladatelja uručili ček od pola milijuna kuna glazbenoj školi u Sisku

U „podstanarskoj“ dvorani sisačke glazbene škole, Rafinerijskom domu u Sisku, održan je božićni koncert učenika glazbene škole „Fran Lhotka“, a posebni gosti ovogodišnjeg koncerta bili su kantautorica Mia Dimšić i predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, Mladen Tarbuk. Oni su, u ime 277 glazbenih autora i stručne službe HDS ZAMP, uručili simbolični ček u iznosu od 520 tisuća kuna namijenjenih obnovi potresom razrušene glazbene škole.

Podsjetimo, HDS ZAMP je u siječnju 2021. pokrenuo „Playlistu za glazbenu školu Sisak“ pozvavši članove da odricanjem od tantijema za jednu ili više svojih pjesama pomognu obnovi i opremanju škole. Ukupan iznos tantijema od emitiranja pjesama s Playliste tijekom godine dana iznosi 477 tisuća kuna, a tome se pridružio i HDS ZAMP izdvojivši 43 tisuće kuna iz troškova svog poslovanja - stoga ukupni prihod Playliste na završetku akcije u prosincu 2021. iznosi 520 tisuća kuna!

Akustičnim izvedbama svojih hitova „Bezimeni“ i „Kiša“, Mia Dimšić je otvorila priredbu, a prilikom uručenja čeka izjavila je kako je iznimno počašćena biti dijelom ove akcije: „Svim učenicima glazbene škole poručujem da ustraju i uživaju u glazbi, pa gdjegod vas život odvede. Vjerujem da prikupljeni iznos itekako koristiti na tom putovanju“, izjavila je dodavši kako je za Playlistu odabrala pjesmu „Bezimeni“ jer „je jedna od mojih najenergičnijih, ali i najemitiranijih pjesama i tako želim doprinijeti pozitivnom porukom upornosti i koračanja za svojim snovima!“.

Predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, Mladen Tarbuk, izjavio je kako, unatoč teškim vremenima za glazbenike, ova donacija stiže od srca: „Autori su odabrali svoje najpopularnije skladbe i sve tantijeme odlučili dati za obnovu glazbene škole u Sisku. Nama je zaista stalo da mladi u Hrvatskoj mogu svirati, mogu vježbati i mogu nastupati“, naglasio je Tarbuk dodavši kako se nada da će nakon obnove na koncertima biti i više djela hrvatskih autora.

Donacija glazbenih autora i stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja važan je korak pri obnovi sisačke glazbene škole, ali nikako ne i dovoljan za potpunu renovaciju – više o načinima pomoći i donacija saznajte na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.