x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Završen obračun malih prava za prvu polovicu 2021.

Završen je obračun autorskih honorara za tzv. „mala prava“, odnosno prava javnog priopćavanja glazbenih djela, za prvu polovicu 2021. godine.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u aktualnom je obračunu obradila korištenje 172.307 djela koja su zabilježila 4.054.781 emitiranja i javnih izvođenja. Honorari će se raspodijeliti na 91.163 domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a specifikacije su već dostupne na autorskim profilima putem online usluge HDS ZAMP-a „Moj profil“.

Kako bi se pomoglo članovima pogođenima pandemijskom krizom i amortiziralo dio izgubljenih prihoda, Društvo je autorima i nositeljima prava u ovom obračunu osiguralo 2,5 milijuna kuna izvanredne stimulacije iz tzv. AntiCovid19 fonda. Riječ je o iznosima izdvojenima iz troškova poslovanja HDS ZAMP-a te uštedama na umjetničkim projektima Društva. Veći dio tih sredstava namijenjen je živućim članovima HDS-a.

Negativni učinci pandemije Covid-19 još su uvijek vidljivi i u aktualnom obračunu malih prava, pogotovo u pogledu koncertnog poslovanja. Ipak, sustav kolektivne zaštite autorskih prava i dalje predstavlja izrazito stabilan, ako ne i najstabilniji stup prihoda glazbenih kreativaca, posebno autora, u Hrvatskoj. Svjesni situacije, HDS ZAMP je i ovog puta osigurao dodatni iznos posebne anti-covid stimulacije u iznosu od 2,5 milijuna kuna koji će biti razdijeljen sukladno udjelu autorskih honorara u razredu Generalnih korisnika i razreda Priredbi“, komentirao je polugodišnji obračun glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec. 

Podsjećamo, specifikacije autorskih honorara dostupne su na linku od danas, 1. prosinca. Za više informacija i pristupne podatke osobnim profilima, obratite se mailom na clanstvo@hds.hr.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.