x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Glazbeni servis TIDAL u Hrvatskoj

Ljubiteljima glazbe u Hrvatskoj od ovog je tjedna dostupan još jedan digitalni glazbeni servis, TIDAL, norveške tvrtke Aspiro koja je u vlasništvu repera Jay Z-ja.

Među 70 milijuna pjesama dostupnih na TIDALu može se naći i repertoar članova Hrvatskog društva skladatelja kojeg u njihovo ime licencira HDS ZAMP – oni će, također, za korištenje svojih pjesama na ovom servisu ubuduće ostvarivati autorsku naknadu putem HDS ZAMP-a. Isplata prvih honorara vezanih za korištenje glazbe naših autora na TIDALu očekuje se u 2022. godini.

Riječ je, inače, o servisu koji svojim pretplatnicima nudi mogućnost streaminga glazbe u vrlo visokoj kvaliteti, a u ponudi je i jeftiniji, mp3 streaming glazbe, kao i besplatno probno razdoblje u trajanju od 30 dana.

Uz TIDAL te već dostupne Spotify, Apple Music, Deezer i YouTube Music, digitalno tržište u Hrvatskoj sada već nudi širok raspon servisa za svačiji audiofilski ukus: ljubiteljima glazbe raspolaganju je legalan i vrlo kvalitetan izbor najpoznatijih svjetskih glazbenih servisa, deseci milijuna pjesama i albuma.

„Dolazak TIDALa čini tržište digitalne glazbe još konkurentnijim. Sigurno je ipak da će od toga profitirati naši glazbeni kreativci, time će dobiti još jedan izlog svog glazbenog stvaralaštva i nove kanale prihoda“, ističe glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, te nastavlja: „U kriznoj godini za sve glazbenike, veseli vijest kako su digitalni prihodi svakako u uzlaznoj putanji. Njihov udio u ukupnim prihodima autora i dalje nije velik koliko bi trebao biti, no to se pouzdano mijenja. HDS ZAMP ovih dana završava obračun prihod naših autora s digitalnih servisa i platformi u drugoj polovici 2020 godine. To će biti jedna od rijetkih dobrih vijesti u protekloj korona godini za naše članove i glazbenike, a detaljnije podatke objavit ćemo početkom travnja. “

TIDAL isprobajte ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.