x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Slavni član ABBA-e otvorio 8. MAKK

Online izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK otvorio je slavni Björn Ulvaeus, jedan od autora i osnivača planetarno popularne ABBA-e te predsjednik Međunarodnog udruženja autorskih društava CISAC.

Organizatori konferencije, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, s velikim su zadovoljstvom putem videa ugostili proslavljenog glazbenika koji se u svom govoru osvrnuo na trenutnu situaciju u glazbi i među glazbenicima.

„CISAC-ovi članovi, među kojima je i HDS ZAMP, zastupaju mnogo više od velikih zvijezda – riječ je o milijunima „nevidljivih“ kreativnih profesionalaca čije egzistencije ovise o tantijemama. 2019. bila je rekordna godina za glazbenu industriju, ali nažalost, predviđanja za 2020. pokazuju nam sektor koji je u dubokoj krizi“, opisao je Ulvaeus te najavio aktivnosti koje će pokrenuti kao predsjednik krovne autorske udruge: „Lobirati za EU Direktivu o autorskom pravu koju vlade širom Europe trenutno implementiraju u svoje zakonodavstvo. Od presudne je važnosti da je vlade ne „razvodne“ ili odustanu od nje!“.

Osvrnuo se i na svoju ulogu u uspjehu ABBA-e te značaj benda za popularnu glazbu: „Benny Anderson i ja smo znali da je jezgra glazbene industrije – pjesma. To nas je vodilo kroz godine. To je još uvijek istina, ali neke autore industrija još uvijek tretira kao nekakvu siromašnu rodbinu sa sela. On i ona su na periferiji, umjesto u centru gdje zapravo pripadaju. Kao predsjednik CISAC-a i autor u srcu, učinit ću sve da to promijenim“, zaključio je.

Prvi dan MAKK-a obilježila je dinamična panel diskusija pod nazivom „Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?“ u kojoj se raspravljalo o trenutnoj krizi poslovanja domaće glazbene industrije. Ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek, govorila je o aktivnostima Ministarstva oko pomoći glazbenicima, dok su glas kreativaca predstavljali pijanistica Martina Filjak, autor Prljavog Kazališta, Jasenko Houra te predstavnici glazbenih strukovnih udruga Mirela Priselac Remi (HGU) i Mladen Tarbuk (HDS). Kako izgleda poslovanje koncertnih organizatora u 2020. opisao je Danko Stefanović, direktor RTL Musica.

U posebnom intervjuu s Idom Prester, prof. dr. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, iz prve je ruke predstavio najvažnije promjene koje hrvatskim kreativcima i javnosti donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima.

Glazbeno otvaranje ovogodišnje MAKK konferencije pripalo je „zlatnom dečku domaćeg soula“, Matiji Cveku, koji je posebnom izvedbom odao počast preminulom autoru Rajku Dujmiću.

Prvi dan MAKK-a pogledajte na linku, a ovogodišnju konferenciju po prvi put će moći pratiti i gledatelji HTV3 u ponedjeljak i utorak od 19 sati, te srijedu, četvrtak i petak od 18:50 sati.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.