x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Lakše digitalno snalaženje: CISAC predstavlja novi identifikatorski sustav ISWC

Međunarodno udruženje autora i autorskih društava CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, predstavilo je danas modernizirani sustav ISWC za identifikaciju glazbenih djela i kvalitetniju raspodjelu autorskih naknada.

Riječ je o jedinstvenom kodiranju glazbenih djela kojim se poboljšava praćenje korištenja tih djela te ubrzava isplata, pogoto na rastućem digitalnom tržištu. Razvoj novog i modernijeg sustava trajao je dvije godine, a rezultirat će većom učinkovitošću autorskih društava u praćenju djela i isplati honorara. Također, pomoći će autorskim društvima i glazbenim nakladnicima u upravljanju milijardama podatkovnih transakcija generiranih sve većim korištenjem glazbenih streaming servisa.

Ova nadogradnja dolazi u ključno vrijeme kada su mnogi autori pjesama širom svijeta doživjeli kolaps svojih tradicionalnih izvora prihoda, posebno koncerata uživo i javnih nastupa.

Više od 100 autorskih društava svijeta započelo je korištenje novog sustava još u srpnju 2020., a uskoro će biti predstavljen u nakladničkoj zajednici i među digitalnim streaming servisima.

„Nadogradnja ISWC-a nije mogla doći u boljem trenutku za autore pjesama i skladatelje budući da sada, više nego ikad, ovise o prihodima s digitalnih izvora. ISWC je jedan od najvažnijih identifikatora u glazbenoj industriji i drago mi je što je nadogradnja sada dovršena i implementirana u cijelom sektoru. Ovim je omogućeno bolje praćenje glazbenih djela i pomoći će bržoj raspodjeli autorskih honorara na račune autora. Sada je ključno osigurati da primjena ovog sustava postane globalna kako bi svi dionici što više profitirali“, izjavio je predsjednik CISAC-a, Björn Ulvaeus.

Novi ISWC sustav poboljšat će protok informacija između društava, nakladnika i platformi, pomažući u održavanju koraka s ekspanzijom digitalnih glazbenih servisa. CISAC-ova društva su u 2019. prikupila 2,1 milijardu eura s osnove digitalne glazbe što je rast od 27%, a ti iznosi su gotovo utrostručeni u posljednjih pet godina, unatoč tome što još uvijek čine samo 22% svih prihoda glazbe.

Podsjetimo, HDS ZAMP nedavno je objavio potpis ugovora s TikTom čime je repertoar članova Hrvatskog društva skladatelja sada licenciran na ukupno 11 digitalnih servisa u Hrvatskoj.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.