x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Autorska društva snažno uz europsku rezoluciju o oporavku kulture

Krovna europska udruga društava autora i skladatelja GESAC, čiji je član i HDS ZAMP, snažno pozdravlja današnje donošenje važne rezolucije u Europskom parlamentu koja prepoznaje ozbiljnu situaciju u kojoj se nalazi kreativni i kulturni ekosistem Europe te predstavlja korake nužne za oporavak. Rezolucija je donesena upravo u trenutku kada se finalizira proračun EU za oporavak te šalje snažnu poruku državama članicama i Europskoj komisiji.

Poruka koja se ovime šalje iz EP, a koju većinski podržavaju politički klubovi, jasno daje do znanja koliko europska javnost cijeni kulturu te traži od EU da poduzme potrebne korake za jak oporavak kulturnog sektora.

Rezolucija izričito traži da najmanje 2% budžeta Mehanizma za oporavak i otpornost bude namijenjeno kulturnim i kreativnim industrijama (KKI), kao priznanje činjenici da KKI značajno doprinose europskom BDP-u i društvenoj dobrobiti.

„Ponosan sam i sretan što je Europski parlament donio Rezoluciju o kulturnom oporavku Europe. Mi umjetnici, kreativci i kulturni djelatnici moramo biti svjesni da vrijednost onog što radimo, zapravo i nas samih, nigdje nije veća i bolje prepoznata nego upravo ovdje na „starom kontinentu“. Naš ekonomski doprinos u europskim državama je znatan, no nije uvijek i u svim situacijama bio prepoznat. Ovo je dokaz da među europskim političarima postoji konsenzus da se upravo kulturne i kreativne industrije treba pomoći u ovoj teškoj situaciji jer su među najpogođenijima", izjavio je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Véronique Desbrosses, glavna direktorica GESAC-a, napominje: “Ova je rezolucija ogroman korak prema kulturnom oporavku Europe. Vrijeme je da države članice i EK poslušaju instituciju EU koja predstavlja glas europskih građana i slijede ambiciozni plan predstavljen u ovom dokumentu. Kreativna zajednica koju GESAC zastupa sama je srž ovog sektora, koji uvijek kao prioritet ima raznolikost, kulturu i vrijednost, i povrh toga je i jedna od najkonkurentnijih industrija i pokretač europskog gospodarstva.“

Rezolucija dodatno naglašava i značenje nedavno donesenih propisa – Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, Direktive o autorskim pravima i Direktive o emitiranju – koji će istovremeno potaknuti kreativni i zaštititi kreativce; te poziva EK da ojača mehanizme za kolektivno ostvarivanje za provedbu ovih propisa. GESAC i pripadajuća autorska društva, među kojima naravno i Hrvatsko društvo skladatelja, zahvalni su na priznanju kojim rezolucija prepoznaje ulogu autorskih društava za same autore, ali i šire.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.