x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Novi konzorcij za potporu autorima diljem svijeta

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Zaklada za podizanje svijest o pravima na glazbi (engl. Music Rights Awareness Foundation, MRAF) udružili su snage kako bi podržali autore i kreativce diljem svijeta te im omogućili edukaciju i podizanje svijesti o vrijednosti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a što će im onda pomoći da budu prepoznati i pošteno plaćeni za svoj rad.

Sporazumom koji su potpisali generalni direktor WIPO Francis Gurry i suosnivači MRAF-a autori Björn Ulvaeus, Niclas Molinder i Max Martin osniva se Konzorcij „WIPO for Creators“ koji će autorima diljem svijeta omogućiti programe edukacije i podrške, a kako bi intelektualno vlasništvo prihvatili kao temeljni poslovni model koji im omogućava da od svojeg kreativnog rada žive i poslovno napreduju. Povelja Konzorcija i svim drugim zainteresiranim stranama i sponzorima iz javnog i privatnog sektora omogućava sudjelovanje u njegovu radu.

Prilikom potpisivanja sporazuma o stvaranju novog konzorcija, Francis Gurry je istaknuo važnost ove  suradnje i sinergije profesionalaca koje okupljaju obje organizacije što bi trebalo doprinjeti uspješnosti same suradnje. Pritom je dodao: „Područje intelektualnog vlasništva vrlo je kompleksno. Novi Konzorcij će pomoći autorima u shvaćanju različitih aspekata i složenosti kulturnih i kreativnih industrija te ih educirati o mogućnostima maksimiziranja vrijednosti djela koja svakodnevno stvaraju. Sadašnja kriza COVID-19 pojačala je važnost kreativnih industrija u društvu i potrebu da kreativci budu pravedno plaćeni za svoj rad, a to se može postići samo kroz učinkovit sustav autorskih prava koji pruža i poticaje i nagradu za kreativni proces na sve globalnijem i međusobno povezanom tržištu digitalnih sadržaja.


Zvijezda ABBA-e i predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC) Björn Ulvaeus pozdravio je sporazum s WIPO-om: „Svi znamo da svijet cijeni dobru pjesmu i da je glazba vrlo važan dio ljudskih života. Zašto onda skladatelji i tekstopisci u globalu zapravo tako malo znaju o funkcioniranju glazbene industrije i o svojim vlastitim pravima? Potrebna im je edukacija o njihovi pravima i potpora u izgradnji održivih karijera. S tim ciljem je i osnovana Zaklada za podizanje svijesti o pravima na glazbi. Zahvalan sam i ponosan što WIPO podržava taj pothvat i što ćemo zajedno raditi na podizanju svijesti i povećanju znanja samih autora o pravima intelektualnog vlasništva. Oduševljeni smo i što u okviru našeg partnerstva s WIPO-om sada imamo forum za realizaciju naše vizije, zajedno sa svim zainteresiranim partnerima iz javnog i privatnog sektora.

Tekstopisac, glazbeni producent i izdavač Niclas Molinder, koji je i predsjedavajući MRAF-a, pozdravio je suradnju s WIPO-om i partnerstvom iz javnog i privatnog sektora u obliku konzorcija, napomenuvši „Ova nova suradnja važan je korak naprijed u poboljšanju situacije u kojoj se autori diljem svijeta nalaze. Svrha ovog Konzorcija je educirati i podići svijest o temeljnim pravima intelektualnog vlasništva a kako bi kreativci u cijelom svijetu mogli biti pošteno plaćeni i priznati kada se njihova djela koriste. Iskreno se radujem suradnji s WIPO-om na postizanju ovog zajedničkog cilja."
Ova nova inicijativa za autore i kreativce je posebno značajna jer tržište kulturnih i kreativnih sadržaja, koje sve više seli u digitalnu sferu, postaje sve složenije. Stoga je za kreativce sve važnije da su educirani te da razumiju ključnu ulogu upravljanja podacima o njihovim djelima, a kako bi što učinkovitije ostvarili svoja autorska prava odnosno prava intelektualnog vlasništva. Više informacija možete zatražiti na adresi novog konzorcija.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.