x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Ministarstvo kulture ima 300 milijuna kn kredita za kreativce!

U trenucima kad korona kriza pokazuje da poslovanje u glazbenoj i drugim kreativnim industrijama još dugo neće biti moguće nastaviti uobičajenom snagom, dobre vijesti stižu iz Ministarstva kulture.

Ono je u okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, osiguralo ukupno 300 milijuna kuna kreditnih linija namijenjenih kulturnim i kreativnim industrijama. Poduzetnici u kulturi, pa i oni iz glazbenog i koncertnog segmenta poslovanja, moći će podići kredit kod banke do 800.000 EUR-a za koje Vlada Republike Hrvatske daje stopostotno jamstvo. Upravo zbog tog jamstva, kamatna stopa iznosit će maksimalno do 2 % što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost.

Ova mjera otvorena je poduzetnicima kojima nije osnivač tijelo javne vlasti, primarno registriranima za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Program službeno mora usvojiti Vlada Republike Hrvatske, a u međuvremenu će Ministarstvo kulture u suradnji s HAMAG BICRO-om izraditi online priručnik i uspostaviti kontaktnu točku kako bi se poduzetnicima olakšao pristup.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, zadovoljan je suradnjom stručne službe Hrvatskog društva skladatelja s nadležnim ministarstvom ističući kako je riječ o dugogodišnjem pozitivnom odnosu: „S ministarstvom i ministricom Ninom Obuljen Koržinek imamo uspješnu suradnju na nizu projekata, a glas autora i HDS-a prepoznati su kao pouzdan partner pri donošenju brojnih odluka važnih za sve naše članove. Primjerice, nedavno izglasavanje nove EU Direktive o autorskom pravu rezultat je kontinuirane suradnje udruge skladatelja, njene stručne službe i MK.“

Ta je suradnja rezultirala i uključivanjem predstavnika HDS-a pri donošenju Nacrta novog zakona o autorskom pravu. No, posao nije gotov, budući da nas još čekaju izazovi osiguravanja boljeg položaja naših autora i glazbenika na online tržištu, kao i aktivnosti oko povećanja udjela domaćeg glazbenog sadržaja u hrvatskim medijima, prvenstveno u radijskom i televizijskom eteru. Aktualna ministrica na tom je polju već više puta pokazala sluh za želje članova HDS-a i volju da se to u skoroj budućnosti promijeni.
I ovaj najnoviji korak, otvaranje iznimno povoljnih kredita za glazbene i druge kreativce, dobar je znak razumijevanja položaja svih autora i nositelja prava, u nezapamćeno izazovnoj godini. Vjerujem da će mnogim našim članovima pomoći da lakše prebrode krizu koja traje i kojoj još ne naziremo kraj“ zaključuje Marčec.

Za lakše snalaženje i planiranje, donosimo mjere pomoći Ministarstva kulture koje su bile ili još uvijek jesu na raspolaganju glazbenicima i ostalim kreativcima:

Poduzete hitne mjere Ministarstva kulture za kreativce za vrijeme obustave kulturnih događanja:
a) Otpuštanje programskih sredstava, oko 80 milijuna kuna
b) Zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućavanje prava na minimalnu plaću brojnim umjetnicima
c) Samostalnim umjetnicima u sustavu doprinosa kroz Ministarstvo kulture omogućena isplata minimalne plaće, kao komplementarna mjeru HZZ-u
d) Nezavisnim umjetnicima u suradnji sa strukovnim udrugama omogućena novčana pomoć za vrijeme obustave kulturnih djelatnosti: tako je, primjerice, za 36 članova Hrvatskog društva skladatelja osigurano ukupno 350 tisuća kuna jednokratne potpore.

Strategija i mjere za izlazak iz krize:
a) Kultura on-line, otvoren novi prostor za umjetnike kroz europski socijalni fond gdje je osigurano 35 milijuna kuna za umjetnike, kako bi kroz predstojeće razdoblje mogli biti plaćeni za dostupnost kulture putem on-line platformi
b) Raspisan natječaj Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama s ciljem prilagodbe „novom normalnom“, u iznosu od 8 milijuna kuna
c) Pokrenut program potpora koji je odobren od strane Europske komisije za kreditne linije ukupnog fonda od 300 milijuna kuna za kulturni i kreativni sektor. Putem tog programa kreativni sektor moći će ostvariti povoljne kredite s kamatom do 2% i maksimalnim iznosom po korisniku do 800.00 eura uz poček od godinu dana i rok otplate od 5 godina, za koji će država jamčiti u iznosu od 100% .

Više informacija o novom programu kreditiranja dostupno je na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.