x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Ulaganjem u kulturu do snažne EU novih generacija

Novi predsjednik krovne europske udruge društava autora i skladatelja GESAC, Jean-Noël Tronc, upozorio je krajem prošloga tjedna na masivne gubitke u glazbenoj industriji, ali i cijelom kulturnom i kreativnom sektoru uzrokovane korona krizom te istaknuo: „Treba preispitati prioritete EU i kulturi i kreativnost dati važan prioritet u planovima oporavka i na razini Europske komisije, Europskog parlamenta i vlada zemalja-članica Unije.“ Ujedno je i najavio i daljnje snažno djelovanje GESACa za kvalitetnu potporu kulturnom i kreativnom sektoru EU.

Naime, o planu gospodarskog oporavka nakon korona krize i na razini EU institucija se aktivno promišlja. Već je od kraja svibnja poznat prijedlog Europske Komisije pod nazivom Europski trenutak: Popravak i priprema za novu generaciju” koji ima za cilj ujednačen i solidaran oporavak svih zemalja članica Unije. No europski sektor kulturnih i kreativnih industrija upozorio je na, za taj sektor, ipak razočaravajuće prijedloge Europske komisije vezane uz potporu kulturi. Još 18. lipnja, 94 organizacije iz čitavog europskog kulturnog i kreativnog sektora ujedinjeno su upozorile čelnike EU da su kulturnom i kreativnom sektoru potrebne snažne i sustavne mjere potpore te pozvali da se revidiraju za kulturni i kreativni sektor razočaravajući prijedlozi Europske komisije. Ističući da se upravo ulaganjem u kulturu ulaže u iduće europske generacije, u svojem otvorenom pismu navode:

„Kao što je sada već sasvim jasno, kulturni i kreativni sektor jedan je od prvih i najteže pogođenih krizom. Prema vlastitim procjenama Komisije, očekuje se da će neki dijelovi našeg sektora - koji imaju 509 milijardi eura dodane vrijednosti u BDP-u i preko 12 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom - izgubiti do 80% svog prometa u drugom tromjesečju 2020. godine.

U našem je sektoru postotak samozaposlenih radnika, freelancera, mikro poduzeća i mladih, viši od prosječnog što nas čini posebno ranjivim u kriznim vremenima.

Kako se europsko gospodarstvo polako pokreće, a još je dalekog od uobičajenog ritma, tako i kulturni akteri postupno nastavljaju s aktivnostima. No, svi moraju primijeniti stroga sigurnosna pravila, što znači da u doglednoj budućnosti neće raditi u punom kapacitetu i stoga se suočavaju s izazovnim ekonomskim odlukama. Ovo utječe na cijeli lanac vrijednosti od pojedinačnih autora i stvaratelja, kreativaca i radnika u kreativnim i kulturnim industrijama pa sve do velikih produkcijskih i medijskih kompanija.

Paket za oporavak koji je Komisija objavila 27. svibnja ne odražava stvarnost kulturnog i kreativnog sektora, unatoč ohrabrujućim porukama Komisije i snažnom stajalištu Europskog parlamenta. Prijedlog koji stoji na stolu daleko je ispred očekivanja našeg sektora:

  • Iako je identificiran kao jedan od 14 najteže pogođenih ekosustava, ne postoji niti jedan sektorski instrument za kulturu, niti jasan pokazatelj možemo li ili kako imati koristi od različitih instrumenata. Premda se u priopćenju Komisije ističe inicijativa REACT-EU u sklopu koje bi bila obuhvaćena i kultura, nema garancije da ćemo dobiti odgovarajuću podršku.
  • Što se tiče Creative Europe,  jedinog programa Europske unije koji je posebno posvećen kulturnom i kreativnom sektoru, najava Komisije je propuštena prilika i stvarno razočaranje. Uz proračun namijenjen obrazovanju i mladima, proračun posvećen kulturi jedini je koji se smanjuje u odnosu na vlastiti prijedlog Komisije za 2018. godinu i daleko je od stava Europskog parlamenta. Prilično ironično za plan oporavka pod nazivom "EU sljedeće generacije".

Da bi se podrška EU našem sektoru dovela do razine koja je razmjerna njegovom doprinosu gospodarstvu EU i dobrobiti svih njenih građana, pozivamo države članice i Europski parlament da:

  • potaknu značajno povećanje proračuna Kreativne Europe. U potpunosti podržavamo prijedlog Europskog parlamenta za proračun u iznosu od 2,8 milijardi eura.
  • zajamče da cijeli sektor može imati odgovarajuću korist od različitih instrumenata plana za oporavak.

Uložimo u kulturu kako bismo pokazali #NextGeneration EU-a da nam je zaista stalo do njihove budućnosti!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.