x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP-u se prijavljuju 23 nove pjesme dnevno!

Članovi Hrvatskog društva skladatelja u 2019. su putem svojih online profila na webu ZAMP-a prijavili ukupno 8533 novih djela – u prosjeku 23 nove pjesme dnevno!

Podatak je to iz objavljenih rezultata poslovanja HDS ZAMP-a za 2019. u kojima se također navodi kako je služba ZAMP tijekom godine evidentirala korištenje 283.810 glazbenih djela koja su se u emitirala više od 16,7 milijuna puta. Za to je autorske naknade primilo 125.908 domaćih i stranih autora i nositelja prava.

Ove bi, pak, godine ti rezultati mogli biti i nadmašeni budući da su tijekom korona izolacije, u razdoblju od sredine ožujka do sredine svibnja, stigle 2292 online prijave novih glazbenih djela, svih žanrova. Autori su kroz svoje osobne profile na webu ZAMP-a prijavili 710 pjesama, što je čak 45 posto više u odnosu na isti period u 2019. godini.

"Vrijeme korona krize, u kojemu ne mogu nastupati, naši glazbenici očito dobro koriste kako bi uredili i obogatili svoje glazbene portfelje. Naime, svako djelo koje glazbeni autor napravi, prijavljuje HDS ZAMP-u koji ga zavodi i ubuduće obrađuje pod njegovim jedinstvenim brojem. Buduća korištenja tog djela u javnosti, od medija do koncerata i priredbi na kojima se djelo izvodi, autorima pjesme donose tantijeme – honorare temeljem kolektivnog ostvarivanja autorskih prava koje im ZAMP isplaćuje u nekoliko navrata godišnje", objašnjava Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija.

Nažalost, aktualna kriza osjetit će se u svim segmentima kreativne industrije, pa i u povratu investicija putem autorskih prava: "Jasno je da će ove i sljedećih godina povrat ulaganja koje su glazbenici imali pri stvaranju novih pjesama, albuma, video-spotova, turneja i raznih drugih projekata biti iznimno mali. Prihodi od nastupa uživo do daljnjeg će, s obzirom na situaciju, ostati gotovo nepostojeći za ogromnu većinu, koju god glazbu stvarali ili svirali. Jasno je da će i autorski prihodi s drugih osnova kolektivnog ostvarivanja prava (mediji, korisnici kao što su ugostiteljski objekti, hoteli, organizatori festivala itd.) ove i sljedećih godina biti osjetno manji. Po procjenama HDS ZAMP-a, zavisno o autoru i njegovom opusu, u prosjeku između 25 pa i 45 posto", zaključio je Majerović-Stilinović.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.