x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Selfie iz sobe: Irena Žilić

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Danas nam je domaćica kantautorica Irena Žilić koja je nedavno objavila EP "Small Hours".

Koja je, iz tvoje perspektive, najprimjetnija razlika glazbenog života prije i poslije “korone”?

Najveća razlika koju primijetim u odnosu na prijašnje mjesece je nemogućnost održavanja proba i koncerata te nedostatak vremena za rad na glazbi. Pozitivna stvar je dostupnost publike koja zbog trenutne situacije provodi većinu vremena online i po društvenim mrežama.

Koristiš li ove dane za kreativu? Idu li uopće pod ruku idu poriv za stvaranjem i briga za egzistenciju?

Trenutno nisam u mogućnosti baviti se stvaranjem, barem ne ozbiljnim radom na novom materijalu jer sam fokusirana na dnevni posao. Po tom pitanju moja egzistencija sada ne ovisi samo o glazbi, ali to je nešto što zadnjih par godina ima neku drugu cijenu, tako da u tom smislu nikad nisam "na zelenoj grani". Naravno da je teško ne misliti na sve što se trenutno događa, ali s druge strane ova situacija neće trajati zauvijek i smatram da je treba iskoristiti sukladno svojim željama i potrebama. Trenutno smatram da je ostajanje doma solidna prilika, a i privilegija.

Upravo si objavila EP “Small Hours”. Kako ga planiraš promovirati u novonastalim okolnostima? Koliko se pjesme s EP-ja uklapaju u atmosferu u kojoj trenutno živimo?

EP “Small Hours” je nastao iz nekih drugih situacija, ali izgleda da se neplanirano dobro uklopio u novonastalu situaciju te sveprisutni osjećaj gubljenja daha po pitanju vlastite egzistencije. Prije par mjeseci je bilo nemoguće znati da će se čitava situacija odviti na način na koji se odvila i da će se datum izlaska preklopiti sa svime što se dogodilo u Zagrebu. Promocija će za sada teći putem Interneta, a neke datume smo, kao i svi drugi, morali pomaknuti. Najiskrenije se nadam da se vidimo tijekom ljetnih mjeseci na festivalima.

Koliko ti u ovom trenutku postaju važni sustavi kolektivnog ostvarivanja prava, ZAMP i HUZIP, kao izvor prihoda od emitiranja pjesama?

Ostvarivanje prava na vlastiti rad i stvaranje je uvijek važno pa tako i sad, a nadam se da će tako i ostati.

Koji su, po tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla glazbenicima, pogotovo onima koji se oslanjaju na koncertnu aktivnost? Koje ćemo poruke izvući iz svega, kao publika i kao glazbenici?

Cijenu izolacije će, nažalost, svi platiti, na ovaj ili onaj način. Neki od načina za lakši povratak u normalu su nadoknada propuštenih nastupa, smanjenje poreza kod autorskih honorara, financiranje i sufinanciranje projekata koji podržavaju autorski rad i sl. Ovakve situacije nas barem malo vrate u realnost i nauče cijeniti ono što imamo. Mislim da je i to već dovoljno, bar za većinu nas.

Koji su planovi za resetiranje karijere kad sve ovo prođe? Što ti prvo planiraš napraviti "po izlasku"?

Po pitanju glazbe u planu je koncertno nadoknaditi protekle mjesece. “Po izlasku” bi za mene bilo obrnuto, sanjam o godišnjem, barem par dana gdje ne moram nigdje ići i ništa raditi. I naravno, u planu je i uloviti par zagrljaja.

Sve razgovore rubrike "Selfie iz sobe" pročitajte ovdje.
Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.