x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Selfie iz sobe: Jurica Pađen

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Jurica Pađen vedrog je duha, zahvaljujući možda i redovitoj tjelovježbi. Evo što nam je još ispričao...

Kako je vas zatekla ova situacija s otkazivanjem koncerata? Kakvi su dojmovi vaših kolega?

Ova  situacija  u kojoj se  trenutno nalazimo  u velikoj je mjeri utjecala na  posao glazbenika. Praktično je otpala jedna  od najvažnijih stavki, a to su nastupi pred  publikom. Mnogo ljudi iz glazbene branše već jesu ili će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji.

Koliko se sad svi skupa oslanjate na sustave kolektivne zaštite glazbenih prava?

Sad  tek vidimo svu važnost sustava ZAMP-a i HUZIP-a, pošto to postaje jedini prihod mnogim glazbenicima. Koliko vidim, te udruge budno prate razvoj situacije i pokušavaju na sve moguće načine utjecati da se ublaže posljedice ove, za sve nas, jako teške situacije.

Kako provodite dane kod kuće, ima li tu mjesta za glazbu?

Dane  kod kuće  provodim s gitarom ili knjigom u ruci, pogledam neki  film ili seriju, obavim neki kućni trening. Zahvalan sam nebesima da još imam kuću. Budući da mi je nedavno izašao novi album, “Dnevni  rituali”, ne radim na novim pjesmama jer, iskreno, sada mi za to nedostaje koncentracije. 

Potiču li vas ovi dani na kreativu?

Dobro  pitanje, ali što se mene tiče, trenutno nisam dovoljno koncentriran za kreativne izazove. Vježbam svirati gitaru, nastojeći unaprijediti vještinu.

Prepoznajete li nagovještaje ove krize u nekim svojim ranijim pjesmama? Oponaša li život umjetnost?

Mogu  navesti par  pjesama s prethodnog albuma, “Taktika noja”, koje su, na neki način, prije osam godina predvidjele ovo  što nam se sad događa. Album je na internetu, pjesme su “Taktika noja” i “Totalni lom”, pa koga zanima, može slobodno poslušati. 

Na koje načine glazbena industrija može pomoći glazbenicima?

Glazbena industrija treba iznaći način da pomogne glazbenicima jer bez njih nema ni glazbene industrije. Apelirao bih na radio postaje, televizije i portale da što više vrte domaću glazbu i time pomognu da novac od prava emitiranja ostane u Hrvatskoj. Također i na diskografe da, prilikom objavljivanja novih izdanja vrate neki postotak izvođačkih honorara koji se više ne isplaćuju, ne bi li pomogli onima koji su trenutno najugroženiji, a to su muzičari, izvođači.

Imate li neki savjet za naše čitatelje, ali i svoje kolege?

Teško je davati savjete, pogotovo u ovakvim vremenima, ali moja je poruka svima da ne gube vjeru i da im duh ne klone. Bilo je već teških i vrlo neizvjesnih situacija koje smo zahvaljujući našoj vjeri i hrabrosti pobijedili. Glavu gore i  veliki pozdrav svima, Bog nas blagoslovio!  

Što planirate prvo napraviti “po izlasku”?

Popiti kavu s ekipom.

Sve razgovore rubrike "Selfie iz sobe" pročitajte ovdje.
Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.