x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Ministrica kulture o pomoći umjetnicima

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek gostovala je u utorak 31. ožujka u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ na HRT1. Pri tome je navela koje je mjere Vlada RH već poduzela, ali i probleme u odmjeravanju adekvatne pomoći različitim sektorima kreativnih i kulturnih industrija u zemlji. Donosimo njezinu izjavu u potpunosti:

„Sektor kulture je jedan od onih koji je prvi osjetio udar krize. Posebno dio izvedbenih umjetnosti – znači, zatvaranjem kazališta, koncertnih dvorana i sličnih prostora, naši su umjetnici i kreativci trenutačno ostali bez bilo kakvih prihoda. Reagirali smo paralelno na dva fronta: s jedne strane Vlada je usvojila prvi niz mjera koje se u jednom dijelu odnose na one koji djeluju u području kulture: samozaposleni umjetnici mogu kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje aplicirati za prvu mjeru pomoći. Isto tako, mali i srednji poduzetnici u kulturi mogu aplicirati za sve odgode poreza, odgode svih davanja, kao i za mikro-kredite.

Što se tiče samog Ministarstva kulture, donijeli smo internu odluku o načinu trošenja programskih sredstava koja smo već pustili, prema području kulture i prema različitim sektorima. Tu u prvom redu stavljamo naglasak na samostalne umjetnike, na freelancere. Isto tako, donijeli smo odluku o odgodi revizije prava za samostalne umjetnike. Sutra ćemo objaviti poziv za naknadu za one samozaposlene umjetnike kojima se plaćaju doprinosi iz proračuna Republike Hrvatske. Ono što nam ostaje zapravo kao jedna kategorija, koju je najteže obuhvatiti, to su svi oni koji honorarno rade u malim umjetničkim organizacijama, koji se bave koncertima, tom djelatnošću. Nažalost, za njih ne postoje podaci, ne postoji registar. Mi znamo o kojim ljudima govorimo ali ih ne vidimo nigdje evidentirane u nekim našim sustavima.  

U prvom valu smo omogućili da se sav novac, koji je plasiran kroz program javnih potreba u kulturi, može iskoristiti na honoriranje samostalnih umjetnika freelancera. Sad zapravo razrađujemo model nekog drukčijeg fonda iz kojeg ćemo omogućiti još neke potpore. Neke udruge su nam poslale dosta precizne podatke za njihove članove, koji djeluju kao freelanceriI ovaj put pozivam ostale strukovne umjetničke udruge, da na neki način pokušaju napraviti internu analizu i dostaviti podatke kako bismo mogli u koncipiranju  programa potpore biti što precizniji. 


Ministrica je istaknula da su, iako su u problemima i institucije, prioritet ipak ljudi: „Apsolutno u ovom trenutku u fokus stavljamo naglasak na ljude. To je najvažnije. Mislim da svi kao javnost moramo i prepoznati veliki doprinos koji umjetnici, glazbenici, kazališni umjetnici daju. Ovih dana ne mogu biti sa svojom publikom uživo ali različitim online akcijama su prisutni u javnom životu i podižu nam duh. Kad ova kriza prođe, svakako će naši festivali i manifestacije morati staviti fokus na angažiranje hrvatskih umjetnika, te tako pomoći da se što prije oživi kulturni život.

Priznajem, u ovoj fazi nekako malo manje se brinemo za same institucije. Bilo država, bilo lokalne samouprave, tu ipak osiguravaju neka sredstva, i za plaće i za funkcioniranje. Mnoge od tih ustanova imaju neka svoja, vlastita sredstva i od prije. Naravno, kad prođu ove zabrane održavanja događanja, trebat će neko vrijeme da i institucije opet nekako „uđu u formu“ i da se u njima počne nastupati. Ipak, u ovom trenutku najugroženiji su oni koji djeluju samostalno na tržištu, koji su doista zabranom okupljanja i djelovanja od danas do sutra ostali bez bilo kakvih prihoda. Najviše napora ulažemo u to da osmislimo sustav potpore koji će omogućiti da im se osigura egzistencija do trenutka kad će ponovo moći početi nastupati, odnosno djelovati.

Udruge i umjetničke organizacije koje djeluju u području kulture u sljedećoj će fazi potpore biti uključeni u mjeru HZZ-a, u smislu da će moći osigurati minimalnu plaću za svoje djelatnike. To će već biti veliko olakšanje.“

Ministrica se osvrnula i na potres koji je u Zagrebu oštetio brojne kulturne institucije, među njima posebno zgradu Hrvatskog Glazbenog Zavoda:  „Odnedavno obnovljeni HGZ doista je bio prodisao punim plućima. Tamo se trebalo odviti puno događanja odviti tamo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Nažalost, zgrada je naočigled stradala. Vidjet ćemo što je s njezinom statikom: ako nema ozbiljnih statičkih oštećenja, mislim da će se to moći relativno brzo obnoviti.“ 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.