x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Selfie iz sobe: JR August

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Današnji selfie poslao nam je JR August, kantautor kojem je korona virus, između ostalog, pomutio planove i za njegovih 5 porinovskih nominacija...

U kojoj je mjeri aktualna situacija utjecala na tvoje koncertne aktivnosti? Na koji će se način ova kriza odraziti na dio scene kojoj pripadaš?

U istoj mjeri kao i na sve ostale. Koncerti i promotivne aktivnosti su ili otkazani ili odgođeni ili stavljeni na čekanje. Nisam siguran kako će se ovo sve odraziti, ali mislim da se stvari neće puno promijeniti. Ljudi konzumiraju muziku u svim prilikama, a kada sve ovo završi, svi će pohrliti na koncerte tako da nema straha za glazbenike. Sada je kritično, dok se ne svira, dok se ne zarađuju novci, a živjeti se mora. Tu sam ja, hvala bogu, u dobroj poziciji jer mi glazba nije prvi i primarni izvor zarade, ali svima kojima je trenutni period je neizvjestan i vrlo težak.

Koliko u ovom trenutku za sve glazbenike postaju važni sustavi kolektivnog ostvarivanja prava, ZAMP i HUZIP?

U ovom trenutku – više nego ikad! Svi mi čekamo isplate k'o ozebli sunce.

(HDS ZAMP: U travnju nas očekuje isplata redovnog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva, dok je isplata tzv. "malih prava" predviđena za lipanj. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku)

Koliko si iskoristio izolaciju za stvaranje? Možeš li s nama podijeliti neki novi stih ili naslov pjesme?

Meni zapravo odgovara što sam „zatočen“ u kući jer sam potpuno uronjen u stvaranje. Pišem i radim na pjesmama i albumima, smišljam koncepte i sl. Van toga, Croatia Records je upravo izbacila vinilno izdanje mog debitantskog albuma Dangerous Waters na tržište i ovim putem zahvaljujem svima koji su ga kupili ili će ga kupiti (zbog ove situacije isključivo narudžbom online). 

Također, u procesu miksanja je moj koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu kojeg smo odsvirali 15.2. i koji će biti moj prvi live album. Nažalost, zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda je zbog nedavnog potresa pretrpjela velika oštećenja pa sam zbog toga tužan, ali i voljan pomoći u vezi toga u budućnosti.

Prvi stihovi koji mi padaju na pamet su iz moje nove pjesme God Giveth, God Taketh Away i dobro mi pašu uz ovu situaciju u kojoj smo se našli. Malo poniznosti nije naodmet:

“When I would talk people'd stare at me

Just like at Moses after partin' the Red Sea

Like Martin Luther King, Mohammad Ali

I had a gift but it was taken from me eventually.

God giveth, God taketh away

God giveth, God taketh away

Gotta respect it, that's the way it is

God giveth, God taketh away.“

Koji su, po tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla glazbenicima, pogotovo onima koji se oslanjaju na koncertnu aktivnost? Koje ćemo poruke izvući iz svega, kao publika i kao glazbenici?

Za one koji se oslanjaju na koncertnu aktivnost ne znam, ali za autore znam – stavite nas u rotaciju na hrvatske radio postaje! Poruka koju svi mi moramo izvući iz ovoga kao publika i kao glazbenici je u biti pitanje: “koliko teško bi nam bilo u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo da nemamo muziku koja nam pruža utjehu”? Tako da ne smijemo zdravo za gotovo uzimati ljude koji ju stvaraju! Nama je to poziv i posao!

Za kraj, imaš li neku poruku svojim kolegama, ali i publici?

Sve će biti OK! Moramo opet naučiti biti strpljivi jer je to jedna od stvari koju smo zaboravili u 21. stoljeću.

Sve razgovore rubrike "Selfie iz sobe" pročitajte ovdje.
Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.