x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

CISAC-ov poziv vladama za globalnu akciju pomoći kreativcima

Jean-Michel Jarre, predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC (čiji je član i HDS ZAMP), zajedno sa svojim potpredsjednicima, objavili su otvoreno pismo vladama diljem svijeta u kojoj pozivaju na pomoć kreativcima.

Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom je stručnom službom ZAMP sustavno u komunikaciji prema nadležnim institucijama, kao i prema onima čiji je član (poput HUP-a) - naglašavamo kako je glazbena industrija teško pogođena krizom te da joj je sljedećih dana i mjeseci potrebita pomoć. U komunikaciji s njima, kao i Vladom, odnosno resornom ministricom, nastojimo dio državne pomoći i pomoći iz drugih izvora koja će biti dostupna, preusmjeriti i na naše djelatnosti.

Pismo predsjednika Jarrea i CISAC-ovih potpredsjednika pročitajte u nastavku:

Kriza uzrokovana koronavirusom predstavlja prijetnju bez presedana na svjetskoj razini čitavoj generaciji koja živi od stvaralaštva. Danas vam se obraćamo u svojstvu predsjednika i potpredsjednikâ CISAC-a, te u svojstvu umjetnika iz svih krajeva svijeta, kako bismo pozvali na akciju sve svjetske vlade da se osigura pomoć kreativcima u preživljavanju trenutne krize, te kasnije u oporavku.

CISAC predstavlja najveću kreativnu mrežu u svijetu, s više od 230 autorskih društava, koja zastupaju preko 4 milijuna aktivnih kreativaca iz svih područja stvaralaštva.

Autori iz područja glazbe, audiovizualnih umjetnosti, kazališni umjetnici, književnici, likovni umjetnici stup su nacionalne kulture i gospodarstva. Čak i u ovim trenucima, njihova umjetnička djela, koja se nalaze i dostupna su posvuda, pomažu u spajanju milijuna prisiljenih živjeti u uvjetima karantene.

Međutim, kreativci su u jedinstvenom, vrlo krhkom položaju. Velika većina kreativaca su samozaposleni i u velikoj mjeri ovise o tantijemima koje im isplaćuju društva za kolektivno ostvarivanje autorskih prava. Danas, kao i u nadolazećim tjednima i mjesecima, kreativci će biti najteže pogođeni ovom krizom.

Autorska društva daju sve od sebe održavajući tijek raspodjele tantijema i stavljajući na raspolaganje socijalne fondove za hitne situacije kad je to moguće. Međutim, društva-članovi CISAC-a diljem svijeta javljaju nam o kolapsu kulturnih i zabavnih aktivnosti, koji obuhvaća koncerte, festivale, izložbe i sve ostale glavne platforme gdje se koriste autorska djela.

Kreativci su u samoj svojoj prirodi djelatnosti samo-motivirani poduzetnici te će se pokazati kao izuzetno važna pokretačka snaga za oporavak gospodarstva u budućnosti. Međutim, nužno su potrebne mjere potpore i spasa industrije sada i odmah, a takve se mjere mogu donijeti jedino kroz odlučne državne politike i poteze u opsegu koji bi polučio rezultate potrebne za pomoć kreativcima.

Nekolicina vlada, kao npr. Francuske, odmah su djelovale s hitnim financiranjem kreativnog sektora; druge, kao Argentina, Čile i Peru, uspostavljaju zaštitne mjere za kreativce (u vidu poreznih olakšica i olakšica za socijalna davanja, te hitnim isplatama pomoći) kao prioritetne.

Od izuzetne je važnosti da vlade svih zemalja odmah djeluju kako bi zaštitile kreativce te im osiguraju najvišu moguću razinu pomoći i potpore.

Hvala vam što nas podupirete i što razumijete životnu važnost kreativnog sektora za budućnost naše kulture i društva.

CISAC originalni članakHrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.