x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Koliko Europljani slušaju svoju glazbu?

Upravo objavljena studija o „Europskoj strategiji izvoza glazbe“ izrađena za Europsku komisiju u sklopu programa Music Moves Europe nudi zanimljive podatke o mogućnostima razvoja glazbene ponude i izvoza europskog repertoara izvan granica EU te razvoja i izvoza nacionalnih repertoara unutar Unije. U cijeloj Europi u porastu je slušanje i izvođenje  glazbe, na što posebno ukazuje povećanje prihoda vezanih uz glazbene nastupe i usluge streaminga. Očekivano je da će se taj trend povećanja nastaviti i dalje te da će do 2030. godine prihodi od streaminga biti za 907% veći.

Iako podaci za Hrvatsku nisu posebno obrađeni, iz cijele su studije vidljivi trendovi koji se odnose i na nas:  spomenuti porast prihoda od streamniga bit će znatno veći u zemljama poput Hrvatske u kojoj će tek startati značajniji glazbeni digitalni servisi. Jasno je, ubuduće će biti osjetno manji u zemljama Unije gdje je digitalno tržište već značajno razvijeno, poput nordijskih zemalja. Zato analiza prihoda u zemljama EU od korištenja glazbenih snimki po glavi stanovnika svrstava Hrvatsku na samo začelje, dok zapadne i sjeverne zemlje EU zajedno generiraju 86% tih prihoda.

Studija uključuje i zanimljive podatke o udjelima slušanja američke, britanske, europske i lokalne glazbe na streaming platformama i radijima u državama članica EU-a, kao i na svjetskim tržištima. Tako se u prosjeku u zemljama EU putem streaminga sluša svega 19% lokalnog repertoara, 18% britanskog repertoara, 15% ostalog europskog repertoara, 42% sjevernoameričkog repertoara te 6% ostalog svjetskog repertoara. Treba istaknuti i da se na velikim tržištima EU poput Francuske, Njemačke i Italije njihov lokalni repertoar koristi više od 50%, a 7 zemalja EU-a (Velika Britanija, Nizozemska, Danska, Švedska, Španjolska, Poljska, Finska) više od 25%.

Kada je riječ o radijskim postajama, u prosjeku se u zemljama EU emitira 17% lokalnog repertoara, 23% britanskog repertoara, 16% ostalog europskog repertoara, 35% američkoga te 10% ostalog svjetskog repertoara. Zanimljivo, u Italiji se na radijskim postajama pušta čak 36% lokalnog repertoara, a u Češkoj svega 4%.

S druge strane, na međunarodnim tržištima udio korištenja europskog glazbenog repertoara (izuzev britanskog) na streamingu iznosi svega 8%, a na radijskim postajama 10%.

Studija zato preporučuje poduzimanje mjera za poboljšanje izvoza glazbe iz EU i poboljšanje cirkulacije europske glazbe unutar EU.  Alati za to su namjenska sredstva i politike za takav prekogranični pristup, kao i promotivne aktivnosti. Napominje se da nedavno usvojene direktive o autorskim pravima, emitiranju, audio-vizualnim medijskim uslugama i prenosivosti mogu u tim naporima pomoći. No, istovremeno studija i ističe da nacionalne mjere zaštite kulturne raznolikosti od kojih u trgovinskim pregovorima sa SADom EU čvrsto ne želi odstupiti, nemaju stvarni negativan učinak na pristup američkog repertoara na tržište EU. Međutim, zbog postojećih tržišnih uvjeta, europskom repertoaru je znatno otežan pristup na tržište SAD-a, koji takve mjere uopće nema.

Studija je razmatrala i ostale mogućnosti daljnjeg razvoja glazbenog sektora EU kao i nacionalnih repertoara, što bi pozitivno utjecalo i na očuvanje kulturne raznolikosti Unije. Naime, unutar kulturnih i kreativnih industrija glazbeni sektor treći je po veličini „poslodavac“, te je u njemu zaposleno više od 1,1 milijuna europskih građana. Glazbena industrija na području EU također generira i više od  25 milijardi eura. No, za taj sektor izuzetno su važne tehnološke promjene i digitalno tržište, razvoj novih poslovnih modela i igrača te način monetiziranja korištenja glazbe. Osim toga, slabo prepoznavanje specifičnosti poslovnog statusa i rada glazbenika u zemljama Unije, trenutno se odražava i na ograničene mogućnosti investiranja u taj sektor.

Cijelu studiju možete pronaći ovdje.

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.