x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar organiziraju Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu, u utorak 24. ožujka

Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar organiziraju Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu, u utorak 24. ožujka, povodom aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 

Kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar pripremili su program namijenjen hrvatskim i europskim zastupnicima u Europskom parlamentu, njihovim asistentima i ostalim djelatnicima europskih institucija.

Tako će u Europskom parlamentu HDS ZAMP upriličiti predstavljanje 'Hrvatska puna kreativnosti / Croatia Full of Creativity', koje će otvoriti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. Tom će prigodom hrvatski i strani novinari, kao i ostali zainteresirani, moći doznati podatke o snazi i potencijalu hrvatskih kreativnih industrija. Uz projekciju kratkog informativnog filma, organiziran je i okrugli stol za kojim će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnici glazbenih i filmskih udruga i institucija istaknuti svoje planove za bolju prepoznatljivost i dalji domet domaćeg talenta u europskim i svjetskim okvirima.

Rasprava će otvoriti pitanja kao što su primjena EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, ili transparentnost algoritama globalnih digitalnih servisa koji bi trebali ravnomjerno predstavljati i tzv. male repertoare iz zemalja poput Hrvatske, što danas nije slučaj.

Hrvatski audiovizualni centar isto će poslijepodne, uz suradnju s Europskom agencijom ravnatelja filmskih fondova i centara (European Film Agencies Directors - EFAD), u Cinéma Galeries – Galerie de la Reine upriličiti koktel druženje s članovima europskih institucija i stručnih audiovizualnih udruga te pripadnicima hrvatske dijaspore. Nakon druženja bit će prikazan brojnim nagradama ovjenačan dokumentarno-igrani film redateljice Dane Budisavljević, Dnevnik Diane Budisavljević, a zatim će Tamara Tatishvili iz European Women's Audiovisual Network moderirati kratki Q&A s redateljicom. 

Dnevnik Diane Budisavljević je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES. Priča je to o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči pred strahotama koje su se događale te je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje tisuća srpske djece iz logora.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP, uz ljubazno domaćinstvo zastupnika u EU Parlamentu, Karla Resslera, iste večeri priređuju svečani koncert Petra Graše u akustičnoj verziji. Koncert je posebno namijenjen svim hrvatskim djelatnicima pri institucijama EU i djelatnicima u predstavništvima RH pri Uniji.

Cijeli dan u Europskom parlamentu bit će postavljena i izložba fotografija fotoreportera agencije Pixsell, službene foto-agencije predsjedanja RH Vijećem Europske unije. Pod nazivom 'Hrvatska puna kreativnosti / Croatia Full of Creativity', Pixsellov je tim iz bogatog kataloga njihovih fotografija odabrao set onih koje govore od hrvatskoj kreativnosti i kulturnoj ponudi diljem zemlje.

 Raspored događanja:  

  • 15 – 16h: Predstavljanje KKI RH i okrugli stol 'Croatia Full of Creativity' / Europski parlament, dvorana ASP – 5E3, organizator HDS ZAMP
  • 18.30h: HAVC i EFAD, koktel druženje / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26
  • 19 – 20.30h: Akustični koncert Petra Graše / Europski parlament, organizator HDS ZAMP, domaćin MEP Karlo Ressler
  • 20h: Projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26
Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.