x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Hrvatski glazbenici i filmaši doprinose globalnom rastu autorskih prihoda

Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora CISAC, čiji su članovi i hrvatska autorska društva HDS ZAMP i DHFR, nedavno je objavila izvješće o rekordnoj naplati globalnih autorskih naknada za autore glazbenih, audiovizualnih, likovnih te književnih djela. Rekordnih €9.65 milijardi u 2018. godini predvodi rast od digitalnih izvora korištenja glazbe kao i pretplatnih servisa video-na-zahtjev (SVOD), a svjetske naknade za glazbena djela i dalje čine većinu ukupno prikupljenih naknada.

Hrvatski glazbeni autori čija prava ostvaruje HDS ZAMP te filmaši okupljeni u DHFR-u mogu se pohvaliti sustavom kolektivne zaštite i prikupljenim iznosima koji ih, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, svrstava visoko na europskoj i svjetskoj ljestvici.

Iznosi autorske naknade (za glazbu i audio-vizualna djela) po glavi stanovnika u našoj zemlji znatno premašuju svjetski prosjek od 1.51 eura: kad bi se prikupljeno podijelilo na svakog stanovnika Hrvatske, građanin RH u prošloj bi godini zaradio 4.63 eura. Europski prosjek po toj je stavci ipak viši, i iznosi 6,01 Eura, zahvaljujući nekoliko razvijenih zemljama u kojima je on mnogostruko viši od ostatka. Tako prednjače Danska (24,54 E), Švicarska (23,72 E) i Francuska (19,61 Eura prikupljenih autorskih naknada po glavi stanovnika).

S rastom od 8.2% u odnosu na prethodnu godinu te 19 milijuna eura ukupnih autorskih naknada, u Hrvatskoj je prikupljeno 0.2% ukupnih naknada u svijetu. Pritom su najveći dio, 17 milijuna eura uz godišnji rast od 7.8% u odnosu na prethodnu godinu, činila glazbena autorska prava, a ostatak kolektivna audio-vizualna prava, vezana za filmsku industriju.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, ujedno i član Nadzornog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC, ne krije zadovoljstvo prikazanim brojkama: „Iako se geografski i brojčano ne možemo mjeriti sa svjetskim velesilama, CISAC-ove brojke ukazuju na značaj i ekonomsku snagu domaće kreativnosti te naših kreativaca kao pokretača rasta. Također, iz ovih se informacija iščitava i efikasnost sustava kolektivne zaštite koji u Hrvatskoj funkcionira odlično što nas, po prikupljenim iznosima, svrstava među vodeće zemlje regije, pa i šire. Nedavno usvajanje EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu veliki je korak prema još boljem položaju naših kreativaca. Vjerujem da ćemo s njenom nadolazećom implementacijom u državno zakonodavstvo osigurati još bolje prihode za sve naše kreativce“, istaknuo je Marčec.

Kompletno izvješće CISAC-a dostupno je na linku.      

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.