x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Više od 200 umjetničkih projekata svake godine ima financijsku potporu kroz Sustav privatnog kopiranja

Kreativci, ali i građani koji u njihovim djelima uživaju, imaju i u Hrvatskoj i diljem Europe ogromnu korist od Sustava privatnog kopiranja kroz koji se prikupljaju naknade na prazne medije i određene uređaje za umnažanje i pohranjivanje djela. Ove naknade nemaju posebnog utjecaja na cijenu takvih medija i uređaja na tržištu, naime mnoga istraživanja pokazala su da njihove cijene nisu više u zemljama u kojima se naknada prikuplja, ali one itekako utječu na prihode kreativaca kao i na ponudu kulturnih i kreativnih djela i projekata određene zemlje.    

Premda rezultati najnovije studije pokazuju da su naknade u Hrvatskoj čak 79% niže od prosjeka EU, od njih se ukupno godišnje financira i sufinancira preko 200 raznovrsnih projekata od kojih koristi, na ovaj ili onaj način, ima cijela zajednica. Široka je lepeza tih manifestacija i projekata: od tradicijske glazbe i stvaralaštva KUD-ova preko projekata popularne i rock glazbe do natjecanja mladih umjetnika klasične glazbe ili filmskih festivala i produkcija.  


ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma koji se svake godine krajem veljače odnosno početkom ožujka održava u Zagrebu, jedan je od tih projekata. Osnovan je 2005. godine s ciljem da se gledateljima i stručnjacima pruži uvid u recentnu dokumentarističku produkciju, potakne nacionalna dokumentarna proizvodnja kao i da se ojača međunarodna te regionalna suradnja na polju koprodukcija. Posebnost ZagrebDoxa jest u tome da kroz posebnu programsku orijentaciju prikazuje i najbolje aktualne svjetske autorske i kreativne dokumentarne filmove s naglaskom na sve ono što je novo, hrabro, drugačije i neustrašivo u svijetu dokumentarnog filma, ali i filmove fokusirane na pojedine teme, žanrove, tehnike i estetike, kao i retrospektivu. Upravo takva programska orijentacija ZagrebDoxa čine ovaj Festival jedinstvenim u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, pa je on uz domaću publiku i profesionalce, vrlo privlačan i za inozemne partnere i goste koji se na jednom mjestu žele upoznati s recentnom regionalnom produkcijom te je postao i nezaobilazni dio turističke ponude grada Zagreba. No prema riječima direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog, festival ne bi bilo moguće ostvariti i godinama ga razvijati bez sustavne financijske podrške kroz razne fondove od Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra do podrške Društva hrvatskih filmskih redatelja kroz Sustav privatnog kopiranja i drugih partnera i sponzora. „Potpora Društva hrvatskih filmskih redatelja od izrazitog je značaja za ZagrebDox. Uz nju kroz program ZagrebDox Pro ostvarujemo zajedničke ciljeve kroz isticanje hrvatskog dokumentarnog filma i redatelja te umrežavanje, edukaciju i razvoj dokumentarnih projekata“.

Jačanje i razvoj hrvatske ponude kreativnih i kulturnih djela stvara veću mogućnost njihova izvoza i pozicioniranja Hrvatske kao zemlje kreativaca. S druge strane festivali kao platforme za ponudu takvih djela iz Hrvatske i šire i u sasvim malim mjestima mogu značajno podići turističku ponudu, kao što je to npr. slučaj u Orahovici.

Organizator Ferragosto JAMa, Ivan Šišuljak, komentira pomoć koju je od sredstava iz BTLa fonda imao projekt iz male Orahovice: „Kada smo se, još kao mali festival, kretali razvijati bilo je iznimno teških trenutaka, a posebno kako sa ograničenim sredstvima omogućiti kontinuiran rast i unaprjeđenje festivala našim posjetiteljima. Jedan od prvih ozbiljnijih partnera koji je vidio potencijal da iz „ludosti“ može proizaći nešto veliko je upravo bio HDS kroz podršku iz BTL Fonda. Kad se osvrnem, naša suradnja je sad već dugogodišnja i omogućila je da podignemo festival na razinu jednog od najboljih i najvećih festivala u cijeloj Hrvatskoj, a grad Orahovicu i lokalnu zajednicu ucrtamo kao nezaobilaznu festivalsku destinaciju. Vjerujemo da ćemo suradnju nastaviti i u budućnosti, a svim ostalim „luđacima“ sa izvrsnim programom i idejom mogu samo predložiti da se okušaju u BTL natječaju i uz malo sreće pronađu, kao i mi, vjernog partnera u projektu.

No i mnogi drugi projekti, pa i oni koji su već tradicionalno simboli Hrvatske i njezinih gradova i mjesta, pronašli su partnere za svoj daljnji razvoj upravo zahvaljujući sredstvima prikupljenim kroz Sustav privatnog kopiranja.

Jedan od njih je i Festival dalmatinskih klapa Omiš, krovna nacionalna ustanova za očuvanje i promociju dalmatinske klapske pjesme kao hrvatske kulturne baštine uvrštene i na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Festival je lani ugostio 80-ak klapa iz zemlje ali i inozemstva, a dalje se razvija i kroz međunarodnu kulturnu suradnju s ciljem da ostvari status nacionalnog festivala kao što su Splitsko ljeto ili Dubrovačke ljetne igre. O važnosti potpore Festivalu Omiš, ravnatelj ovog festivala Mijo Stanić ističe: „Sredstvima iz BTL fonda sufinancira se održavanje jednog od najstarijih hrvatskih tradicijskih Festivala u čijem programu svake godine sudjeluje više od 80 klapa i preko 650 sudionika uz više tisuća posjetitelja. Kao najistaknutiji simbol grada svojom dugom tradicijom omiški Festival značajno pridonosi kulturnom i umjetničkom razvoju, a kroz jačanje turističke ponude i ugostiteljskog prometa ima učinak i na gospodarski razvoj Omiša. Podupiranjem i stimuliranjem FDK Omiš uvelike se pridonosi radu Ustanove koja u svom djelovanju promovira kvalitetu i izvrsnost glazbenog stvaralaštva u području tradicionalne i novokomponirane klapske glazbe narodnog izričaja."

Zato, imate li dobre projekte s područja glazbene, filmske i književne umjetnosti redovito pratite objave i natječaje udruga glazbenika (HDS, HUZIP, ZAPRAF), filmaša (DHFR), književnika (DHK). Do 22. studenog otvoren je i naš aktualni BTL natječaj za projekte s područja popularne glazbe, provjerite propozicije i ukoliko vaš projekt njima odgovara ispunite prijavu.

Sažetak studije na hrvatskom jeziku pročitajte na: LINK

Cijelu studiju „Private Copying in Croatia“ pročitajte i preuzmite na: LINK

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.