x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Vodič kroz labirint glazbene industrije: glazbena prava

Kada se pjesma zavrti na radiju, ona u pravilu zarađuje za svoje autore, izvođače i vlasnike snimke. Iznosi, kao što smo već pisali, ovise o veličini i dosegu radijske postaje, no temeljem čega glazbeni kreativci zapravo zarađuju od emitiranja?

Glazba je najčešće temeljna sirovina i okosnica programa radijskih postaja koje temeljem svog glazbenog odabira privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za to korištenje „repromaterijala“, odnosno glazbenih djela, dužne su plaćati odgovarajuću naknadu onima koji su tu glazbu napisali, snimili, odsvirali i plasirali. Budući da nisu u mogućnosti istovremeno pratiti programe svih radijskih postaja i „od vrata do vrata“ ubirati naknadu za svoje izvedbe, glazbenici su taj posao povjerili organizacijama za kolektivno ostvarivanje glazbenih prava – one, u njihovo ime i za njih, prikupljaju podatke o izvedbama i raspoređuju honorare sukladno broju i vrsti korištenja glazbenih djela.

O autorima i nositeljima autorskog prava u Hrvatskoj brine se stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja. Upravo su autori glazbe, teksta i aranžmana najzaslužniji za pjesme, one su rezultat njihove inspiracije, mašte, talenta i rada. Uz pravo da ih se moralno prizna kao autore, oni za svoja djela zaslužuju i imovinska prava kojima ih se obeštećuje za sve objave, reproduciranja, obrade, umnožavanje, stavljanje u promet, izvedbu ili drugu vrsta priopćavanja javnosti. HDS ZAMP im dva puta godišnje (lipanj i prosinac) isplaćuje autorsku naknadu za tzv. „mala prava“, odnosno prava javnog priopćavanja u što se ubrajaju i spomenuta emitiranja na radijskim i televizijskim postajama. Također dva puta godišnje, u travnju i listopadu, autori će primiti i naknade za prava mehaničke reprodukcije (tzv. mehanička prava), naknadu od digitalnih servisa te naknade prikupljene od inozemnih autorskih društava.

Uz autore, za život pjesama i naš doživljaj njih zaslužni su i glazbeni izvođači koji su te pjesme otpjevali i odsvirali. Sukladno tome, i izvođačima također pripada dio kolača kojeg pjesma zaradi od svog emitiranja i priopćavanja javnosti. O njihovim pravima i honorarima brine HUZIP – Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava koja u praksi provodi kolektivnu zaštitu glazbenih umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj. HUZIP daje dozvole za iskorištavanje snimljenih glazbenih izvedbi umjetnika izvođača, vodi evidenciju javnog iskorištavanja snimljenih izvedbi, prikuplja naknadu od korisnika te je raspodjeljuje umjetnicima izvođačima jednom godišnje, najčešće u lipnju.

Nakon što su autori svoje napisali i aranžirali, a izvođači odsvirali, sljedeći korak je tzv. „fiksiranje“ tih zvukova na snimku, odnosno fonogram te njegova distribucija i stavljanje u promet. Sukladno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, proizvođač fonograma je fizička ili pravna osoba koja poduzima inicijativu i koja je odgovorna za prvo fiksiranje zvukova izvedbe ili drugih zvukova ili onog što predstavlja zvukove. Prava proizvođača fonograma u Hrvatskoj štiti Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava ZAPRAF kojima, uz pravne osobe i diskografe, svoju punomoć mogu dati i fizičke osobe, autori i glazbenici. Davanjem punomoći ovlašćujete ZAPRAF da u vaše ime prikuplja i raspodjeljuje naknadu za radiodifuzijsko emitiranje i svako drugo priopćavanje javnosti fonograma u komercijalne svrhe, za posuđivanje svojih fonograma, odnosno njegovih umnoženih primjeraka posredovanjem javnih knjižnica te za svako zvučno snimanje svojih fonograma za privatno ili drugo vlastito korištenje. Kao i izvođačima, naknade vlasnicima fonograma na račune sjedaju jednom godišnje, najčešće sredinom tekuće godine.

Pjesme imaju svoju emocionalnu i kulturnu vrijednost, međutim, jasno je da svojim kreativcima donose i određenu materijalnu korist. Vraćajući se na početak teksta, sada je jasnije na koji način glazbeni kreativci ovise o sustavu kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava. Ti sustavi su pokretačke poluge kreativne industrije koji glazbenim autorima, izvođačima i vlasnicima snimki omogućavaju i olakšavaju daljnji nesmetani rad. Na radost i zadovoljstvo onih koji u tim djelima uživaju!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.