x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kemija glazbe ili kako glazba utječe na naše odluke

Na poziv Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa uključili smo se u projekt pod nazivom „Kemija svuda oko nas“ u sklopu kojeg smo 17. svibnja 2019. godine u Klubu nastavnika na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije održali interaktivnu prezentaciju „Kemija glazbe: utjecaj glazbe na ponašanje potrošača“.

Upoznali smo okupljene s rezultatima istraživanja, neka od njih je proveo i HDS ZAMP, koja pokazuju da je i kod korištenja glazbe u poslovanju, pogotovo u uslužnim djelatnostima, potrebno obratiti pažnju na to je li ona usklađena s poslovnim interesima i ciljevima. Investicija u glazbu ne mora nužno biti skupa, ali nužno je promisliti kako je najbolje iskoristiti u poslovanju. Osim toga, zajedno s okupljenima smo u interaktivnoj prezentaciji pokušali iskusiti i osvijestiti utjecaj glazbe na naš organizam, a time i na naše ponašanje.

Hoće li i glazba koja nas okružuje utjecati na našu odluku o cijeni koju bi platili za vino? Ostajemo li u trgovini u kojoj svira glazba duže istražujući artikle na policama? Je li nam ugodnije kod zubara kod kojeg svira smirujuća glazba? Može li nas glazba nagnati da u određeni restoran uđemo ili možda ne uđemo? Hoće li gosti u lokalu s dobrom glazbom ostati duže i naručiti rundu više, i rado se u njega vratiti, pa čak i biti spremni za uslugu platiti i nešto više?

Zajedno s okupljenima, uz određene zvučne pozadine, zamislili smo neke od ovih situacija. Mnoga istraživanja već su ranije pokazala utjecaj glazbe na naše ponašanje i na pozitivan učinak glazbe u ugostiteljskoj ponudi, a znanstvenici posljednjih godina istražuju i njezin utjecaj na biokemijske i kemijske procese u našem organizmu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.