x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Nezapamćeni rast: kreativci širom svijeta zaradili gotovo 10 milijardi eura!

Uspješna godina za CISAC i za kreativce diljem svijeta – zaključak je upravo objavljenog godišnjeg izvješća Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC, čiji je član i HDS ZAMP.

Brojke kažu kako je u 2017. (za koju se odnose objavljeni podaci) za više od 4 milijuna kreativaca u 122 zemlje svijeta prikupljeno ukupno 9,6 milijardi eura autorskih naknada! Riječ je o rastu od 6.2% u odnosu na godinu ranije, a od 2013. rast iznosi čak 28.2%.

Nastavlja se i trend rasta prikupljenih naknada s digitalnih servisa: s 1,27 milijardi eura zabilježile su rast od 24% te tako čine 13.2% udjela ukupno prikupljenih sredstava.

Glazbena prava zabilježila su rast od 28.3%, dok su najveći skok imaju audiovizualne umjetnosti (28.9%) te vizualne umjetnosti čiji su iznosi porasli čak 67.5%! Europa i dalje prednjači u prikupljenom iznosu s više od 5,4 milijarde eura, slijede je USA i Kanada (2,1), Azija (1,3), Južna Amerika (0,6) te Afrika sa 75 milijuna eura.

Predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, u predgovoru izvješću istaknuo je izglasavanje EU Direktive kao prijelomni događaj godine za kreativce te putokaz za ostatak svijeta. „Velike tehnološke tvrtke proizvele su fantastične inovacije i ključni su partner nas kreativaca. Ipak, moramo se suočiti sa stvarnošću, a to je njihov inherentan interes za slabljenjem autorskih prava. Nikada ne smijemo smetnuti s uma da smo upravo mi, kreativci, gorivo digitalnog svijeta, a ne tehnološke tvrtke“, zaključio je Jarre.

Kompletno izvješće CISAC-a na engleskom jeziku dostupno je na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.