x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Građani Hrvatske: Tražimo bolju digitalnu zaštitu!

Zagreb, 14.3.2019. - Hrvatsko društvo skladatelja objavljuje iznenađujuće rezultate istraživanja stavova hrvatskih građana o odnosu Europe i EU prema američkim tehnološkim divovima.

U jeku rasprave o EU direktivi o autorskim pravima i prije skorog glasanja o njoj u Europskom Parlamentu, zanimljivo je znati da Europljani iz Hrvatske velikom većinom misle kako institucije EU u zadnjih 5 godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova (Google, YouTube, Facebook, Amazon itd.), zaštiti korisnika njihovih usluga i poštivanju prava autora i kreativaca da ostvare naknadu od marketinških prihoda koje ti internetski divovi ostvaruju na autorskim djelima.

Čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi.

Većina hrvatskih građana, njih 64% smatra da u posljednjih 5 godina, Europska unija ne prati dovoljno transparentnost poslovanja i utjecaj američkih tehnoloških divova na europsku demokraciju, kulturu i gospodarstvo.

Posebno je zanimljivo i da više od 70% građana misli kako platforme kao što su YouTube, Facebook ili Google utječu na ispravan protok informacija i, posljedično, na funkcioniranje demokracije u Europskoj Uniji.

Pri tome, čak 82% ispitanika smatra da tehnološki divovi štite isključivo vlastite interese, a ne one krajnjih potrošača i građana.

Istraživanje je u periodu veljača/ožujak 2019. provela tvrtka Hendal, online, na nacionalno reprezentativnom uzorku prema spolu, dobi i regiji od 400 građana.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA STAVOVA HRVATSKIH GRAĐANA

REZULTATI EUROPSKOG ISTRAŽIVANJA

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.