x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

AUTOGRAM: Dino Jelusić: "Uvijek sam težio koheziji glazbe i teksta"

Dino Jelusić rođen je 1992. godine u Požegi. Već je kao dijete pokazivao izniman glazbeni talent, a nastupati je počeo s 5 godina. U razdoblju od 1998. do 2003. godine osvojio je brojna priznanja na međunarodnim festivalima. 2003. godine u Danskoj je po prvi puta održano natjecanje „Dječja pjesma Eurovizije“. Na tom je natjecanju predstavljao Hrvatsku sa svojom autorskom pjesmom „Ti si moja prva ljubav“. I pobijedio. HDS ZAMP je ekskluzivno, uz Dinovo dopuštenje, 'izvukao' iz svoje arhive prijavu djela ove pjesme. Prijavu smo zaprimili 4. veljače 2004. godine kada je Dino imao 12 godina. Danas ima 27, uspješan je akademsko obrazovani glazbenik i američka rock zvijezda. I gost našeg ovotjednog Autograma.

 

Tijekom svoje dosadašnje karijere objavio je 4 solo albuma: 2003.: No. 1 (Hrvatska verzija), 2004.: No. 1 (Engleska verzija), 2011.: Living my own life i 2004. Prošao sam sve. 2016. godine pobijedio je na najvećem pjevačkom natjecanju na svijetu „New Wave“ festivalu u Sočiju, u Rusiji. Iste je godine po prvi puta bio na zimskoj turneji sa slavnim američkim rock sastavom "Trans-Siberian Orchestra" čiji je stalni član od 2017. godine. Član je još jednog, hrvatskog progresivnog hard rock benda „Animal Drive“, s kojim je 2018. godine objavio debitantski album Bite!.
Mogli bismo zaključiti da Dino svakodnevno glazbi govori: „Ti si moja prva ljubav“. Izniman talent, a onda i uporan dugogodišnji rad i školovanje, uz potporu cijele obitelji, urodili su plodom, pa Dino tako danas živi od glazbe i radi sa svojim glazbenim idolima i uzorima.

U Autogram je došao po povratku s američke turneje, a kroz razgovor nam je i detaljnije opisao svoj autorski rad: „Uvijek sam težio koheziji dobrog teksta i glazbe, među njima mora postojati neka kemija. Želio sam raditi rock, ali s tekstovima kakve je pisao Arsen Dedić. Htio sam tu neku socijalno-životnu tematiku spajati s malo žešćom muzikom.“ Otkrio nam je i svoja razmišljanja o tome kojom bi se vrstom glazbe trebalo baviti u Hrvatskoj, ako od nje želiš živjeti. Govorio je i o tome koliko mu je važna zaštita njegovih autorskih prava, a tijekom snimanja među slučajnim je prolaznicima napravio i malu anketu o glazbi.

Na kraju mini intervjua pogledajte spot za autorsku pjesmu „Prošao sam sve“. Ova je pjesma Dinu vrlo značajna, jer je bila dijelom istoimenog konceptualnog albuma objavljenog je 2014. godine. O čemu govori i kome je posvećena, pogledajte ovdje:

Dino u 60 sekundi:

"Autogram" gledajte na CMC TV-u, od ponedjeljka do petka u 12 sati,
subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u ovom projektu pogledajte OVDJE

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.